Гърция е морска държава. Дължината на нейната брегова ивица е близо 13 500 км. По този показател се нарежда на 11-то място в света след страни като Канада, Русия, Австралия.

От хилядолетия наред животът на хората тук е бил диктуван от близостта и връзката с морето. Така е и до наши дни, когато морето и туризмът са основно препитание за гърците. Затова го пазят чисто, ценят го и го боготворят. Затова уважават туристите, които морето привлича.

На практика всеки един крайбрежен район в Гърция осигурява отлични възможности и условия за пътешествие с яхта. И всеки един от районите има специфичен чар и обаяние.

Морето е пословично чисто, има специални закони, които регулират опазването му и институции, които го контролират.

Морето е пълно с риба. И освен морските таралежи, няма опасни морски животински видове.

Естествено при тези природни дадености, гърците са се погрижили да има множество пристанища и марини, които да обслужват яхтения туризъм. Рибари и ресторантьори се грижат за изключително качествената и вкусна храна от морски и местни специалитети.

Достъпност е другата отличителна  черта на тази дестинация. Цените на наемите на яхтите, храната и консумативите за лодките са на едни от най-ниските цени в света. Икономиката, културата и живота на хората са ориентирани към туриста, а когато той идва на яхта, той става двойно по-значим особено за хората от отдалечените и малки острови.

Условия за плаване в Гърция

Морето е топло. Температурата му през юли, август и септември е около и над 25 градуса, а през 6-7 месеца в годината, температурата му е около и над 20 градуса.

Климатът е топъл през целия яхтен сезон от април до октомври, дори ноември. Няма пречки да се плава и през останалата част от годината.

Ветровете са умерени и благодатни за ветроходстване в сравнение с много други места в Европа и света. Има по-силни сезонни ветрове като мелтемите, но те са характерни за специфични райони като Цикладите и Егейско море. Освен това духат през юли и август, но нищо сравнимо с мистрала по южното крайбрежие на Франция или океанските урагани. Силни морски течения също липсват.

Къде плаваме в

Гърция

Саронически и Арголически залив

Северни Споради

Северно Егейско море

Циклади

Южно Йонийско море

Северно Йонийско море

Гърция

Предстоящи плавания

Тасос - залив - бряг - яхта
Плаване около Тасос през май
23-26 май 2024