Северни Споради

Северните Споради са островна група, която формира архипелаг като продължение на полуостров Пелион. Определят се като Северни, за да се разграничат от южните си събратя, които се наричат за улеснение – Додеканези.

Групата се състои от над 20 острова, но значимите и населени са Скиатос, Скопелос, Алонисос, Перистера и Скирос. Сравнително голям и популярен е и ненаселеният остров Кира Панагия.

Това са и островите, които са обект на посещение при ветроходните ни плавания из този район на Гърция.

Когато кажем Споради в представата ни изникват поредица от острови, покрити с широколистна и иглолистна растителност. Нещо, което е нетипично за островите малко по-на юг, които са голи, каменисти и рядко с ниска храстовидна растителност.

Свързваме ги с фантастични природни форми и красоти, популярни туристически градчета и плажове, разнообразни забележителности. Места, които всеки трябва да посети, щом е избрал този район на Гърция за почивка и за плаване.

Скиатос

Скиатос е най-туристически ориентираният остров с множество  китни плажове, със самолетна писта, която започва от единия край на острова и завършва на другия. При излитане и кацане самолетите „докосват“ мачтите на яхтите. Главният град предлага множество криволичещи малки улички с традиционни гръцки къщи, уютни кафенета и рок-барове.

Скопелос

Скопелос притежава по-сурова красота от Скопелос и е по-див. Тук е сниман част от филма „Мама Миа“. Главният град е кацнал на склона на хълм, откъдето е изживяване да посрещаш и изпращаш слънцето. Атракция е разхождането в лабиринта от тесни и виещи улички на стария град.

Алонисос

Следващият още по-див остров е Алонисос. Той е покрит с прохладни борови гори. Любим е на търсачите на повече спокойствие сред природата. Изключително уютен и арт-ориентиран е стария град Хора, разположен на един от високите хълмове на острова.

Кира Панагия

Кира Панагия е един от най-далчните острови, до който плаваме по тази дестинация. Той е необитаем, но предлага два изключително защитени залива, които са ни любимо място за диво нощуване на котва. В единия от тях последните години се срещаме със семейство тюлени – монаси, които свободно си играят край яхтата.

Скирос

Скирос е „различният“ остров от групата на Северните Споради. Той е най-големият от архипелага и най-отдалеченият от останалите. Намира се в страни от основните яхтени маршрути, защото е еднакво отдалечен от Волос и Атина, които са традиционните изходни точки за плаване с яхта в Егейско море. Това е една от причините да е слабо посещаем от туристи. Другата причина е, че няма фериботна връзка с останалите острови от групата.

Битката срещу масовото застрояване през последните години се е превърнала в най-важната кауза за местното население.

За да защитят уникалната си природа и да се преборят с исканията на крупните инвеститори, хората от острова стигат чак до Европейския парламент и Европейската комисия.

Легендата разказва, че на остров Скирос се намирал двореца на цар Ликомед. В него, за да не бъде въвлечен в Троянската война, се укривал Ахил. На остров Скирос се зародила любовта му с дъщерята на царя -Дейдамея, от която се родил сина му Неоптолем.

Северната част на острова е покрита с тучна растителност и борова гора, която е характерна за Спорадите. Южната част на Скирос пък е по-скалиста и отдалечена, наподобяваща островите от Цикладите.

Линария

Линария е малко пристанищно градче, което обаче се слави с гостоприемството на харбърмастера си Джордж и услугите, които се предоставят на яхтаджиите.

Линария е единственото пристанище на острова. Единствената фериботна линия свързва Линария с град Кими на остров Евия. За сметка на това всяко пристигане на ферибота се ознаменува с произведението на Рихард Щраус „Тъй рече Заратустра“, което се разнася от високоговорители на порта.

Хора

На 10 километра от Линария, на северния бряг на острова, се намира най-голямото населено място – град Скирос. Основна забележителност на града е старата част – Хора. Тя е разположена амфитеатрално около хълм, на който се извисява стара Византийска крепост.

Старият град е живописен с варосаните в бяло кубовидни къщи с плоски покриви. Павираните, тесни улички се вият измежду къщите по хълма и навсякъде се разнася аромат на жасмин.

Гледката от хълма е зашеметяваща. Откриват се полята във вътрешността, плажовете по крайбрежието, подредените в линия на хоризонта острови от Спорадската група и разбира се – безкрая на морето. В крепоста има музей, а наблизо са разположени манастир, древна отбранителна кула и малък амфитеатър.

Освен Скирос и Линария на отрова има само още едно населено място – Молос.

На острова има десетина плажа, повечето от които са изолирани, но достъпни.

Северни Споради

Предстоящи плавания

Споради - арка - плаж - Лалария
Плаване из Северни Споради
31 август - 7 септември 2024