Северни Споради

Северните Споради са островна група, която формира архипелаг като продължение на полуостров Пелион. Определят се като Северни, за да се разграничат от южните си събратя, които се наричат за улеснение – Додеканези.

Групата се състои от над 20 острова, но значимите и населени са Скиатос, Скопелос, Алонисос, Перистера и Скирос. Сравнително голям и популярен е и ненаселеният остров Кира Панагия.

Това са и островите, които са обект на посещение при ветроходните ни плавания из този район на Гърция.

Когато кажем Споради в представата ни изникват поредица от острови, покрити с широколистна и иглолистна растителностл. Нещо, което е нетипично за островите малко по-на юг, които са голи, каменисти и рядко с ниска храстовидна растителност.

Свързваме ги с фантастични природни форми и красоти, популярни туристически градчета и плажове, разнообразни забележителности. Неща, които всеки трябва да посети, щом е избрал този район на Гърция за почивка и за плаване.

Скиатос

Скиатос е най-туристически ориентираният остров с множество  китни плажове, със самолетна писта, която започва от единия край на острова и завършва на другия. При излитане и кацане самолетите „докосват“ мачтите на яхтите. Главният град предлага множество криволичещи малки улички с традиционни гръцки къщи, уютни кафенета и рок-барове.

Скопелос

Скопелос притежава по-сурова красота от Скопелос и е по-див. Тук е сниман част от филма „Мама Миа“. Главният град е кацнал на склона на хълм, откъдето е изживяване да посрещаш и изпращаш слънцето. Атракция е разхождането в лабиринта от тесни и виещи улички на стария град.

Алонисос

Следващият още по-див остров е Алонисос. Той е покрит с прохладни борови гори. Любим е на търсачите на повече спокойствие сред природата. Изключително уютен и арт-ориентиран е стария град Хора, разположен на един от високите хълмове на острова.

Кира Панагия

Кира Панагия е най-далчният остров, до който плаваме по тази дестинация. Той е необитаем, но предлага два изключително защитени залива, които са ни любимо място за диво нощуване на котва. В единия от тях последните години се срещаме със семейство тюлени – монаси, които свободно си играят край яхтата.

Северни Споради

Предстоящи плавания

No data was found