Северно Егейско море

Северно Егейско море

Северно Егейско море е условна класификация, която въвеждаме, за да означим района обхващащ северното крайбрежие на Егейско море, като се започне от трите ръкава на Халкидики (Касандра, Ситония, Атон) на запад, мине се през град Кавала и се стигне до градовете Керамоти и Фанари на изток. Обхваща трите големи егейски острова – Тасос, Лимнос, Самотраки, като и най-южния и по-малък Агиос Ефстратиос.

Районът остава встрани от популярните дестинации за яхтен туризъм в Гърция на големите чартърни компании. Благоприятният резултат е, че трафикът на яхти, както и скупчването им по малките марини и пристанища, е сравнително ограничен.

Най-популярният маршрут за плаване тук е до и около остров Тасос, поради факта, че това е най-близкият до България, Румъния и Сърбия гръцки остров. Големината на острова позволява да бъде обиколен с ветроходна яхта в рамките на дълъг уикенд.

В рамките на седмично плаване може да се достигне едновременно до три от островите в района: Тасос, Самотраки, Лимнос, като остане цял едни ден за разглеждане на всеки един от тях.

С тръгване от Кавала е възможно да се достигне и до Халкидическия полуостров, като се заобиколи полуостров Атон и се стигне до Ситония и през остров Тасос се приберем обратно в Кавала.

Остров Самотраки

Изключително красив и горист остров с богат растителен и животински свят, нещо нетипично за повечето острови в Гърция. Характерен е с високата куполовидна планина Фенгари, която подобно на планината Атон се издига насред морето и се забелязва далеч преди достигане на острова по вода. От тук бог Посейдон е наблюдавал Троянската война.

В северната част непресъхваща река е издълбала в скалите каскада от вирове – приятно място за плуване и отмора в топлите летни дни. Наблизо е разкрит археологически комплекс, където е намерена прословутата безглава статуя на богинята Нике.

Най-източният нос на острова представлява плаж от черни, вулканични камъни – отлична крайна точка за разходка със скутер.

Удобно място за приставане на котва (единственото такова на острова) е закрит залив с широк плаж, където рядко има други яхти.

От надвесените над морето скали се спуска водопад, който се излива директно в морето – чудесна гледка за наблюдение откъм морето.

 Забележителна е панорамата на залязващото в морето слънце от селцето Самотраки (Хора), сгушено в подножието на планината.

Остров Лимнос

Един от големите острови на Северно Егейско море. Познат най-вече на уинд и кайтсърфисти заради силните и постоянни ветрове иотлични къмпинг условия.

Едно време е бил житницата първо на венецианските, а после и на турските пирати.

Тук се намира ковачницата на Хефест, пещерата на Филоктет, има античен амфитеатър. На хълма над главното пристанище и марина – Мирина – се издига запазена венецианска крепост.

Феномен представлява своеобразната пясъчна пустиня в северния край на острова.

Тук се намира и скалистия бряг от застинала вулканична лава.

 Природна забележителност е и пресъхналото солено езеро по източното крайбрежие. 

Полуостров Атон

Няма нужда от представяне. Изненадващо е колко добре се виждат повечето от манастирите на Атон, накацали по крайбрежието и в подножието на планината Атон. Гледани от морето, те са като своеобразни тераси. Единствена възможност за  

жените да се приближат и видят светите места от близо е с яхта по вода. „Близо“ е строгорегламентирана величина от местните власти, която е напълно достатъчна, за да разгледате манастирите и да се снимате на фона на планината.

Полуостров Ситония

Познат на повечето българи, любители на къмпингите. Без да е застроен с хотели като съседа си – полуостров Катерини – той е също толкова горист, колкото и Атон.

Много са местата, където да се пусне котва на завет, да се изкъпете в топлите и чисти води и да хапнете риба на брега.

Къде плаваме в

Северно Егейско море

Гърция

Остров Тасос

Северно Егейско море

Предстоящи плавания

море
Плаване около Тасос през юни
20-23 юни 2024
Тасос - залив - бряг - яхта
Плаване около Тасос през май
23-26 май 2024