Циклади

Цикладите са най-многобройната островна група в Егейско море. Островите наброяват повече от 200, като варират много по размер, релеф, растителен свят, градска атмосфера и характер. Това дава възможност за богат избор и многообразие на маршрути, по които да се организират плавания с ветроходна яхта. Морска шир, предизвикателни ветрове и удоволствие за всеки, решен да плава.

Общото за цялата островна група е, че дистанциите между островите са по-големи от тези на Спорадите или островите в Йонийско море. Това означава, че често плаваме цял ден докато достигнем до следващия остров. По характер островите са „по-сурови“ и възможностите за по-чести спирания в рамките на деня в удобни, заветни заливи са по-малко.

За сметка на това от всички наши предложения за плаване в Гърция, това е „най-ветровитата“ дестинация. В района духат сухите, поривисти, сезонни ветрове – мелтеми. Посоката им е от север и североизток и са особено силни през юли и август. Леко повяват сутрин, най-силни са следобед и към залез затихват. Появяват се изневиделица и често възпрепятстват плаването като го правят бавно, непредсказуемо и по-некомфортно.

В този смисъл плаването е подходящо за всеки, който търси плаване на ветрила в „по-силно“ време. Като цяло през месеците с мелтеми се стремим да избягваме плавания в този район. Преценете добре

периода на плаване, ако не сте любител на адреналина.

Варианти за плаване из Цикладите

Определящо за избора на маршрут е желанието ви да посетите и разгледате конкретни острови, дистанциите между тях, отдалечеността им от изходната марина, както и особеностите на времето за конкретния период на плаване. Всеки от островите по маршрута е специфичен, носи свое очарование и гарантира чудесно преживяване.

Опитът ни показва, че една съществена и красива част от цикладските острови могат да бъдат посетени с едноседмично кръгово плаване с тръгване и връщане в Атина. Предлагаме на вниманието ви 2 примерни маршрута в района, които предлагат балансирано съчетание от времетраене, дистанции между крайни точки, посещение на забележителности, букет от носещи различна атмосфера крайбрежни гръцки градчета и селца. Изходна и крайна точка и  за двата маршрут е Атина, което носи допълнителен плюс за онези, които не са посещавали античния град.

Всеки от островите, които посещаваме и градовете, които разглеждаме, са интересни по своему и специфични: Сирос с изразеното италианско културно влияние, Делос – като музей  на археологията в района, Тинос – като острова на пилигримите, Китнос с екзотичните плажове и минерални извори…

Маршрут 1. Западни Циклади

Атина – о.Серифос – о.Милос – о. Сифнос – о.Китнос – о. Кеа – Атина

Посоката е на юг – югоизток от Атина.

Забележителности, които покрива това плаване: Храмът на Посейдон, плажът Колона с пясъчната ивица, стария град Китнос, Стария град Серифос с типичната цикладска архитектура на белокаменните къщи, дълбоките като фиорди заливи на о. Сифнос.

Маршрут 2. Циклади

Атина – о. Кеа – о. Сирос – о. Делос – о.Тинос – о. Китнос – Атина

Посоката е на изток-югоизток от Атина

Тук самите острови Сирос и Миконос са забележителни. Сирос е  най-населения остров от цялата група и в същото време не е туристически. Интересно е, че половината от населението са католици и е забележителна смесицата от стилове в архитектурата. Миконос пък е туристически рай в региона. Популярни емблеми на острова са редицата от вятърни мелници и пеликаните.

Отворени сме да обсъдим с вас и да ви предложим всякакви други маршрути и дестинации в района. В това число: по-дълготрайни плавания от седмица, еднопосочни маршрути с различна изходна и крайна точка.

Къде плаваме в

Циклади

Саронически и Арголически залив

Циклади

Предстоящи плавания

No data was found