Северно Йонийско море

Плаванията в Йонийско море разделяме на плаване в Северно Йонийско море и плаване в Южно Йонийско море. За условен разделител приемаме град Лефкада, който се явява и изходна точка. Когато плаваме на север, традиционно достигаме до островите Паксос, Антипаксос и Корфу, като правим и спирки по западния континентален бряг на Гърция.

И двата района са изключително популярни за яхтен туризъм и има защо. Тук боговете като да са изтървали кошницата с красотите и те са се разпилели в чудна комбинация от море, суша, релеф, растителен и животински свят. Към това прибавете и забележителната черта на гърците да хармонизират човешката си дейност с природата. Като резултат ще получите още по-неповторима симбиоза, която всеки задължително трябва да види и преживее, ако иска да усети гръцката самобитност и да плава сред уникални природни феномени.

Три острова, три различни свята

Районът на плаване на север от Лефкада не е богат на острови – те са едва три. Но Корфу, Паксос и Антипаксос съчетават толкова красота и уникални забележителности, колкото всички гръцки острови в Южно Йонийско море наведнъж.

Когато планирате плаване с ветроходна яхта и избирате дестинация, районът на Северно Йонийско море е винаги подходящо решение. Тук си дават среща благодатния вятър и уникалната вода. Преобладаващият северозападен вятър е умерен

през целия сезон и услужливо пълни платната на яхтата без да стряска и плаши със силата си. Водата пък е прозрачна, по йонийски синя и примамва всеки плувец. Зелените хълмове на сушата, които галят окото, се отразяват във водите на малките, каменисти заливчета.

Този район съчетава в едно всичко, което приключенецът – ветроходец търси в Гърция. От една страна сигурността на континеталния бряг. От друга – близостта на трите  острова – Корфу, Паксос и Антипаксос, което предоставя възможност за кратки и по-дълги дневни преходи по избор.

Всеки от гръцките острови в Северно Йонийско море е различен и предлага нещо уникално. Остров Антипакси е малък и необитаем, но богат на диви плажове и заливи, достъпни само с лодка по вода. Остров Паксос прибавя към това и неповторими китни рибарски селца и малки пристанищни градчета. Корфу е различен във всяка от географските си посоки. Редуват се дълбоки заливи, с извисени по хълмовете манастири, разляти плажове, осеяни с бели камъчета, надвесени и причудливи скали.

Еднакво изкушаваща дестинация както за плаване, така и за прекарване на сушата.

Островите Корфу, Паксос и Антипаксос представляват върховете на подводна планина, успоредна на епирския бряг и извисяваща се над морето на 960 m. Протокът Керкира, който отделя острова от континента, е широк едва около километър.

Остров Корфу

Най-големият остров от групата на севернойонийските острови. От векове е имал стратегическо значение с кръстопътното си положение и благоприятен климат. Затова тук може да се наслаждавате както на диви и спокойни заливчета, така и на по-големи градове – пристанища, през които се осъществява връзката му с континента. Забележително място е градчето Палеокастрица с трите си толкова различни залива, а полуостровчетата между тях са разположени под формата на детелина. Над тях, на върха, е кацнал едноименният манастир с зашеметяваща гледка към Йонийско море. Изключително уютно и удобно за спирка е селцето Касиопи, което предлага пристан на северния край на острова, само на 2 километра от албанското крайбрежие. Любителите на историческите забележителности не трябва да пропускат основния град Керкира, с останките от венециански крепости и други паметници.

Остров Паксос

По-големият брат на Антипакси. В миналото често е бил база на пирати, тъй като предлага няколко много закътани заливчета, скрити за окото откъм морето. Днес край тях са разположени единствените по-големи населени места с малки пристанища към тях – Лака, Монгониси и Геос. Геос е особено живописно крайбрежно градче с таверни и магазинчета, подредени по протежение на извиващия се пролив между главния остров и малко островче, стърчащо в залива. Обиколката на острова включва разглеждане на Сините пещери и двата пясъчни плажа в югозападната му част.

Остров Антипаксос

Най-малкият от трите основни острова в района. Трите залива в северната му част са известни с изумрудено сините си води и плажове от бели камъчета и пясък. Те привличат туристи, които идват тук специално на плаж с малки корабчета и яхти от съседния остров – Паксос . На острова няма населени места, голямо пристанище или марина. Обезателно се спира на котва за плаж, гмуркане, разходка с динги или диво нощуване при благопрятни ветрове.

Северно Йонийско море

Предстоящи плавания

Северно Йонийско море - залив - яхта
Плаване в Северно Йонийско море
31 август - 7 септември 2024