Саронически и Арголически залив

Саронически и Арголически залив представляват една дестинация, защото се два съседни залива на континентална Гърция в Егейско море и удобно се съчетават в стандартно седмично плаване.

Саронически залив

Сароническият залив е най-големият залив в Егейско море. Намира се между областта Атика и големия полуостров Пелопонес. В западната му част се намира Коринтският канал. В северната му част пък е разположена гръцката столица Атина. Тези два факта предопределят интензивния трафик на множество морски съдове – от малки лодки и яхти за туристически плавания до големи фериботи, танкери и контейнеровози. Само столицата Атина има няколко големи марини по протежение на цялото крайбрежие и в съботни дни, когато традиционно се завръщат яхтите и отплават новите за седмичните си плавания, заливът е наситен с ветрила до хоризонта.

Името на залива произлиза от митологичния цар Сарон, който се дави в езерото Псифея в южната част на залива.

Забележителности в Сароническия залив

Храмът на Посейдон – намира се на носа Сунио в северния край на залива. Представлява археологически комплекс от 15 издигнати, запазени дорийски колони. В миналото това бил последния къс земя, който моряците виждали преди да се отправят в Егейско море. И днес храмът се вижда от мили разстояние. Залива в подножието на хълма е удобен за хвърляне на котва и посещение на храма.

Епидавъра – археологически комплекс от светилище на Асклепий и огромен и отлично запазен амфитеатър.  Достига се с такси от марината на старото градче. Яхтата я закотвяме близо до потъналия античен град Епидаврос.

Град Порос на едноименния остров. Разположен е атрактивно по протежение на хълмист полуостров. Ключовото му положение, цветните къщи и панорамни таверни го правят задължителна спирка за яхтсмените.

Град Метина – известен с лековитата си сярна минерална вода. Миризмата на сяра е толкова характерна за града, че може да откаже туриста от по-дълъг престой. Разположен е в подножието на младия вулкан Метана, последно изригвал през 17 век.

Арголически залив

Арголическият залив се намира изцяло на полуостров Пелопонес. Той е сравнително близо до Атина, но е къде – къде „по-спокоен“ като натовареност на трафик на яхти и други морски съдове, както и като завет от периодичните ветрове мелтеми.

Забележителности в Арголическия залив

Нафлио – град в самия задънен край на залива. Различава се драстично от стандартните гръцки градчета. Определено си струва да се плават 25-те мили навътре в залива, за да се разгледа този изключително красив град. Нафлио е един от най-старите градове в Гърция и някогашна столица. Венецианската крепост над града е шедьовър за цялото Източно Средиземноморие. Градът е чудна смесица от венециански, френски, османски и гръцки влияния.

Спецес – град и едноименен остров. Приятна и необходима спирка при плаване из Арголическия залив. В миналото е бил център на корабостроене. И тогава  и днес е дом на доста богати жители. Има красива стара и нова част, както и старо пристанище. Градът е разлят покрай крайбрежието. Има рестрикции за ползване на автомобили.

Често островите Хидра и Доко, както и района около тях се смята за част от Арголическия залив. Така или иначе този преходен район носи още уникални места, заради, които си струва да плаваме тук.

Хидра – остров с един-единствен пасторален, спокоен и идиличен град. Разположен е амфитеатрално на хълмовете около малкото старо пристанище. Градът е обител на хора на изкуството, туристи, които предпочитат усамотението и тишината. На острова няма превозни средства. Превозът се осъществява с коне, които са атракция, завързани на уличните стълбове пред няколкото малки банкови офиса.

Дестинацията нямаше да е толкова атрактивна за яхтентуризъм, ако не предоставяше много възможности за хвърлян на котва в заветни, малки заливчета, където да се гмуркаме и плуваме.

Саронически и Арголически залив

Предстоящи плавания

No data was found