Южно Йонийско море

Разделението на Южно и Северно Йонийско море е само условна и с цел да разграничи двата основни района на плаване в Йониско море. За условен разделител приемаме град Лефкада, който се явява и изходна точка. Когато тръгваме на юг от Лефкада, пътешестваме към големите острови Кефалония, Итака, Закинтос, Лефкада, както и по-малките –  Меганиси, Каламос, Атоко.

Южно Йонийско море и крайбрежието му с основание може да се нарекат рай за яхтено плаване. Природата тук е забележителна като разнообразие на растително богатство, природни форми, тюркоазен цвят на морската вода. Районът изобилства от големи и малки острови, съсредоточени на една малка територия, която може да се прекоси с плаване в рамките на седмица. Набраздената крайбрежна ивица, вдадените в сушата заливи с приветливи плажове в тях дават много възможности от една

страна за хвърляне на котва и сигурен подслон за яхтата, а от друга страна – за удобно и приятно плажуване на екипажа.

Наред с възможностите за хвърляне на котва в диви и красиви заливчета може да се дрейфа около причудливи скални образувания, пещери и брегове, да се акостира на малки и още по-малки пристанища и селца.

Близко разположените до сушата множество острови позволяват  избор на дневни плавания с различни дължини и времетраене, спрямо желанията и настройката на екипажа.

Тук са разположени перлите на гръцкото Йонийско море – по-големите острови Кефалония, Закинтос, Итака, които от Античността са свързани с легенди и митове за герои и богове.

Остров Закинтос

Най-южният остров ог групата на Йонийските острви и един от най-популярните като туристическа дестинация. Забележително място е Заливът на корабокрешенците. През 80-те години тук корабокрушира кораб на контрабандисти на цигари. С времето останките на кораба привличат наноси и се формира песъчлив плаж. Над плажа се издигат изключително високи бели скали, които правят плажа достъпен само откъм морето. Друго забележително място, което посещаваме са Сините пещери, формиращи скални арки по южното скалисто крайбрежие. Удобно място за гмуркане и наблюдение на морски звезди, скачане от скали, плуване в скални процепи.

Остров Кефалония

Най-големият и населен остров в района. В северната му част се намира малкото населено място Асос, което е с приказна красота. Издаден висок полуостров в морето формира два залива между които се намира селото. На върха на полуострова е разположена стара венецианска крепост, отворена за посетители. До крепостта се стига по виещ калдаръмен път или пътечка. На запад се разкрива панорама към тъмносиньото и вълнисто Йонийско море, а на изток към палавата игра на крайбрежните форми. Други места за нощувка, различни от по-големите населени места и пристанища, са Агиа Ефимия, Фискардо, Сами.

Остров Итака

Островът на Одисей. Има средищно положение спрямо останалите острови от групата. Това го превръща в задължителна спирка за преминаващите в района яхти. Столицата му Вати е сгушена в дълбок залив с остров по средата и безспорно е една от най-красивите и зебележителни яхтени спирки по Йонийското крайбрежие.

Цялостната атмосфера на града е много арт с уютните и привлекателни магазинчета за ръчно изработени накити и сувенири. Островът предлага множество екзотични, тихи заливчета за спирка или диво нощуване на котва главно по източното си крайбрежие.

Остров Меганиси

Кръстопътен остов. Намира се само на 10 морски мили от изходната точка за плаванията в това море – град Лефкада. Ако нямате търпение ветроходното ви приключение да започне, в „рошавото“ северно крайбрежие може да намерите идеално, тихо и скътано място за диво приставане на котва. Съответно в края на плаването ви в Южно Йонийско море може да направите последната си нощувка тук, вместо да спите още веднъж в Лефкада. В южната продълговата част на острова се намира голямата пещера Папа Нколис. Представлява куполовинда пещера, чийто край продължава навътре и настрани и завършва с песъчлива ивица. Удобна е за плуване или влизане с динги. Мястото е идеално и за гмуркане, тъй като дъното е скалисто и каньоновидно.

Южно Йонийско море

Предстоящи плавания

No data was found