Азорите

Азорите – рая на Атлантика

Азорите са група от 9 вулканични острова в Атлантическия океан с планински релеф и с множество рифове. Те са кръстопът между 3 континента: Европа, Америка и Африка и въпреки това или точно заради това носят усещане за „на края на света“. Разположени са на 1500 км западно от Лисабон и на около 4000 км източно от Северна Америка.

На Азорите човек отива, за да се слее с природата. Ярко зелените брегове, лазурните крайбрежия и мастилено-синия океан създават спиращи дъха пейзажи. Като прибавим към тях и множеството езера в кратери на угаснали вулкани, богатият и див животински и растителен свят, неповторимите и екологично – чисти храни и напитки, в съчетание с

историята, традиционната култура, разбираме защо островите са наричани „раят на Атлантика“.

Според някои названието на Азорите проилиза от португалското “azures” – лазурно синьо. Други пък и до днес ги наричат Ястребови острови (от порт. “acures” – ястреб). Според една стара местна легенда моряците откривали бреговете на островите, като следвали полета на ястребите към гнездата им.

Азорските острови са били познати на картагенците, арабите и викингите, но едва в края на 13 в. се появяват за пръв път ясно обозначени в картите на италиански и испански мореплаватели. Чак през 70-те години на 20 в. стават автономен регион на Португалия.

Интересно за Азорските острови

Те са емблематична дестинация за ветроходците от цял свят, тъй като са място за срещи на участниците в трансатлантическите регати ARC и ARC Europe. Времето, в което плаваме, съвпада с връщането на карибските „летовници“ към Европа. Ежедневно се сблъскваме с историите им за прекосяване на Атлантика и се наслаждаваме на този океански ветроходен дух.

Освен това са и една от най-атрактивните локации за гмуркане в Атлантика.

Азорите са отличени от Европейския съюз за опазване на дивата природа и развитие на еко туризма. Над 30 плажа са отбелязани със Синия флаг. Освен това се смятат и за едно от най-добрите места в света за наблюдение на китове, делфини, акули и костенурки.

Тук може да видите кашалоти и бутилконоси делфини или дори да хванете миграционния период

на сините китове (най-големите животни на планетата).

Един от символите на Азорите е синята хортензия. Редиците от храсти край пътища и дворове са обичайна гледка. Островите са родина и на красивата азорина и азорския синигер. На остров Сао Мигел се отглежда и рядката порода пастирско азорско куче.

Друга емблема на островите са азорските ананаси, от които се правят разкошни сладка и ликьори. Заради неповторимото съчетание от вулканична почва, португалско слънце и океански въздух, лозарството и винарството са били основен поминък на азорците в продължение на векове. Затова ви препоръчваме да опитате от неповторимото vinho verde. Хранителната индустрия е издигната в култ – млечната и месна промишленост са индустрии номер едно и две на островите.

Къде плаваме в

Азорите

Остров Сао Жорж

Сао Мигел – зеления остров

Остров Пико

Остров Терсейра

Остров Фаял

Азорите

Предстоящи плавания

No data was found