Остров Пико

Остров Пико (от португалски „връх“). Силуетът на острова се доминира от връх Пико, който се явява най-високия в Португалия (2 351 м) и е действащ вулкан. Върхът е най-голямата туристическа забележителност на острова. Панорамата от тази надморска висоина към останалите острови на архипелага е един драматичен акварел от море, суша, облаци и вятър. Изкачването е с по-висока трудност, но усещането да катериш огнедишащ великан е невероятно.

При хубаво време изкачването до върха отнема около 3 – 4 часа. Туристи го изкачват, за да гледат залеза, преспиват в кратера му и наблюдават изгрева. Има ограничен брой посетители на ден, които могат да катерят върха. Това се случва срещу заплащане на такса и носене на индивидуален тракер по пътеката към върха. Изкачването на Пико е задължително за всеки, който обича планината.

Остров Пико не е само вулканичния конус

Малките селца, разпръснати из зеленината, допълват идиличната картина със своите черни и бели къщи. Често наричат остров Пико „черният остров“, заради вулканичния му пейзаж.

Традиционните къщи също са построени от големи вулканични камъни, без замазка.

Пико предлага незабравими гледки не само отвисоко над земята, но и в нейните недра. Тук се

намира най-дългият тунел от лава в света – Грута дас Тореш, който е отворен за посещение.

Независимо дали ще изберете да се качите на върха или да посетите пещерата, ще се сблъскате с уникалните лозови масиви, включени в списъка на ЮНЕСКО. Сгряват ги подредените в редици базалтови камъни между редовете лозя. Нощно време напечените скали излъчват топлина и правят гроздето още по-сладко и сочно.

Пико има славата на овощната градина на Азорите. Повечето от бананите, ябълките, крушите,к айсиите, прасковите, сливите, портокалите и смокините идват от този остров.

Океанските дълбини около острова са дом на над 20 вида китове и делфини. Затова и основният поминък на местните дълго време е бил китоловът. Било е време, когато уловът е одстигал 300 кита на година. Днес ловът с харпун е останал само в тематичния музей, а кашалотите плуват свободно в района.

Къде плаваме в

Остров Пико

Остров Сао Жорж

Сао Мигел – зеления остров

Остров Терсейра

Остров Фаял

Азорите

Остров Пико

Предстоящи плавания

No data was found