Остров Сао Жорж

Сао Жорж е най-дивият и труднодостъпния остров от тези, които включваме в маршрута си по време на плаванията из Азорите.

Островът е и един от най-зелените. Показателно е, че тук има цели 3 защитени зони.

Сао Жорж е наричан „островът на „фажеш“ (ниско място край морето, образувано от срутвания или стичаща се лава). И това не е случайно –  само тук фажеш наброяват над 50, като всеки от тях има специфично наименование и характер.

Заради високите скали и труднопроходими плата населението е концентрирано по крайбрежието. В същото време някои фажеш са достъпни само пеша по тесни и стръмни пътеки. Един от тях е фажа де Калдейра Санто Кристо – представлява оформена тясна лагуна с богат животински свят, близо до малко селце.

Другите забележителности на Сао Жорж

Освен с морските деликатеси, жителите на острова са известни и с приготвянето на традиционното сирене и кашкавал в местния кооператив. Сиренето от острова може да престои с месеци, стига питата да не бъде разчупвана. Не пропускаме да го опитаме с чаша местно вино верде.

Във Фажа дос Вимеш се намира и единствената кафеена плантация в Европа.

Главния град на острова (където акостираме) е гр. Велаш. Местните казват, че тук се намират най-изящните в страната черно-бели мозайки по уличната настилка.

Ще поплуваме в кристалната лагуна на Фажа дош Кубреш и в естествените океански басейни  на Фажа Овидор.

Ще обикаляме острова с кола по стръмен път с шеметни завои. Той се вие по билата на хълмовете и това ще ни позволи да съзерцаваме бреговата линия и океана отвисоко. На колела можем да стигнем дори до най-високата точка на острова – Пико да Есперанца (1058 м), от която се разкриват и останалите два острова от „триъгълника“ – Фаял и Пико.  По пътя може да се отбием и до някоя от старите крепости, защитавали острова от набезите на пирати.

Ще видим автентичните вятърни мелници, които са една от емблемите на острова, и ще изпратим залеза в някое от пристанищните ресторантчета.

Къде плаваме в

Остров Сао Жорж

Остров Фаял

Остров Пико

Остров Терсейра

Сао Мигел – зеления остров

Азорите

Остров Сао Жорж

Предстоящи плавания

No data was found