Откакто сме се прибрали, в главите ни само вулкани и китове

Тазгодишните ни плавания на Азорите се случиха благодарение на силното желание на шепа настървени ентусиасти и романтици.
Азори - Сао Жорж - бряг - скали

„Вулкани и китове, вулкани и китове…“ Докато на някои хора главите са пълни с бръмбари (разбирай: вируси, опасения, страх), то нашите са пълни с истории за бушуващи вулкани и лов на китове. Така беше през цялото време на двете ни плавания на Азорите, та дори и сега, когато всички се завърнахме успешно у дома. И няма как да е иначе.

Вулканите са навсякъде

Азорите са заченати във вулкани. Вулкани, които са активни и днес, и които оформят нова суша само преди 60 години. Вулканите са навсякъде. На всеки от деветте Азорски острова. Те са една от забележителностите заедно с кратерите, които са образували; застиналата, стичаща се лава, която като е срещнала морето, е образувала „фажеш“; пещерите, които са се оформили от застинала лава и появили се кухини след оттеглянето й.

Плодородната днес почва също се дължи на минералите и природните изкопаеми, изхвърлени на повърхността заедно с лавата. Прословутото vino verde също е окислено от желязото в почвата и се грее от топлината на изстиващите нощем черни вулканични камъни. Къщите са направени от черните вулканични камъни, оградите, паветата по тротоарите и улиците – също. Плажовете (в кавички), тъй наречените натурални басейни по крайбрежието – също са оформени от застинала вулканична лава.

Сувенирите са направени от застинала лава, обиците и гривничките.

Вулканите са в бита, миналото и настоящето на хората, населяващи Азорите. Вулканите са ги карали да напускат домовете си и да се преселват. Пак те психологически са повлиявали на много хора и са ги карали да емигрират през Атлантика – чак в Съединените щати.

И китовете са наоколо

Другият лайтмотив на Азорите са китовете. Това е втората история, която може да бъде разказвана вечери наред и да казва все нови неща.

Нея хората засягат с известна болка, защото през 1986 г. официално бива забранено китоловството из този район. Един поминък и възможност за допълнително припечелване на азорските семейства секва завинаги. Остава носталгията и сълзите в очите на възрастните мъже, занимавали се с тази безкрайно трудна, опасна, но и доходоносна дейност.

На преден план днес излизат туристическите разходки за наблюдаване на китове в океана. Индустрия, която разчита на традиционното познаване и наблюдение на китовете от страна на шепа хора, които като старите си предци знаят как и къде има китове, за да ги срещнат.

И ние се озъртахме по време на плаванията ни между островите, за да съзрем освен делфини и морски костенурки, поне някоя перка на кит. Но както казват местните – трябва да имаш очи, за да видиш кита, трябва да познаваш различните видове и навиците им.

Освен в океанските дълбини, китовете са на лога и табели, по тениски и шапки. Един от успешните бизнеси на Азорите – този на бар Peter Sport Cafe e започнал с продажбата на сувенири от китови кости. Днес в музеят им голяма част е посветена на китовете.

И както в живота, вулканите са нещото, което виждаме навсякъде из Азорите, а китовете са нещото, което знаем, че е около и под яхтата, но рядко излизат на повърхността и ги виждаме. Но затова е интересен животът, интригува ни и ни кара да пътешестваме – за да видим невидимото, да разберем непознатото.

Какво сме ние, плаващите с яхта колкото черупка, между тези острови от вулкани и този океан от китове?

Шепа ентусиасти и романтици, готови да рискуват комфорта си, за да се доближат до природа и атмосфера, характерни за едни далечни и отминали времена.

Сподели:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp

Още статии

Корабен дневник

Китоловството на Азорите

Китоловството на Азорите

Повече от 100 години китоловството на Азорите заема важна част от живота на хората тук. Традицията в лова на китове се предава от поколение на

Плаване из азорите

Азорски острови 2022 – представяне

Организираме срещи на живо за представяне на плаванията ни из Азорски острови 2022 г. Каним ви с идеята да направим взимането на решението от ваша