Нещо по-непринудено от детската радост?

Дете зад щурвала

Нещо по-непринудено от детската радост има ли?

…от онзи спонтанен звънък смях, блясъка в големите влажни очи, насеченото дишане и съзнание, насочено в този едничък момент изключително и само към извора на доволството?

Не! Няма! Категорично!

За нашата извадка от деца, извор на радостта се оказа не един-единствен момент, не дори ден, а цяла седмица на плаване с круизна ветроходна яхта из Северните Споради. Време, в което се убедихме, че да направиш някого щастлив и радостен е страхотно. А когато това са не едно, а шест деца, е направо фантастично! Защото в техните очи ти си приказен герой, достолепен морски вълк и капитан като тези от книгите и филмите!

Плаване с деца – възможно ли е?

В средата на месец юни осъществихме първото си плаване в Гърция само с деца. Една първоначално погледнато абсурдна идея. Една от онези идеи, за които си мислиш – защо въобще й отделяме време?!

Колко са родителите, които ще си пуснат малките деца да пътуват без тях в чужбина?! Колко от тях ще пуснат децата си на море без тях?! А колко от тях ще ги пуснат на ветроходна яхта в Егейско море за седмица с плавания от остров до остров, скачане от яхтата в морето, плуване до брега и обратно…?!

Яхта - Тренелариум

Ами времето? А ако има бури? А защо точно сега в ситуация на covid!?

Отличният екип

Когато имаш колега като Марто Неделчев, който винаги е давал простор на идеите си, това е напълно възможно! Той е от хората, за които пътят от фантазията до осъществяването й странно как никога не преминава през мисълта  „Тази работа не може да се случи!“

Тренелариум - дете

Когато имаш шкипер като Дидо, всякакви притеснения за сигурността на децата и лодката изчезват яко дим, а забавлението на децата е гарантирано!

Когато имаш и партньори като Деси и Тренера от Тренелариум, абсурдната идея добива застрашително реални очертания. Нещо повече – можеш да заложиш, че това е най-нормалното нещо на света.

С разрешението на Деси и Тренера поместваме тук няколко снимки от това щуро, щуро плаване. Това е и линк към историята, разказана от Деси, за морските приключения на  децата по време на това знаменателно плаване. Там ще разберете може ли едно дете да управлява яхта. Може ли вместо сутрешен душ, да скочиш в солената вода? Колко сладки гадости могат да се купят за 30 евро, докато големите са се разсеяли? Можеш ли да разбереш, кой е най-старият жител на острова и да разбереш кое е традиционното местно ястие без да знаеш гръцки? Може ли да се спи на буря 7 Бофорта, да се види 20 – метрово торнадо, да нарачеш дом яхтата и да не искаш да слизаш от нея.

Това е историята за едни деца, които вече знаят, че приключенията и пътешествията са най-добрият учител!

Сподели:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp

Още статии

Корабен дневник

Китоловството на Азорите

Китоловството на Азорите

Повече от 100 години китоловството на Азорите заема важна част от живота на хората тук. Традицията в лова на китове се предава от поколение на

Плаване из азорите

Азорски острови 2022 – представяне

Организираме срещи на живо за представяне на плаванията ни из Азорски острови 2022 г. Каним ви с идеята да направим взимането на решението от ваша