Плаване в Испания, Гибралтар, Сеута и Мелийя
Испания, Гибралтар и Африка

Дати

25 фев - 5 март 2023

Продължителност

9 дни

Цена

1150 €

Свободни места

има

За плаването

Плаване между два континента

Безспорно основната атракция на тази дестинация е, че в рамките на едно плаване успяваме да стъпим на два континента – Европа и Африка. Това е възможно, тъй като в тази част на Средиземно море бреговете на континентите отстоят средно на около 80 м.м. един от друг. А в най-тясната си част – Гибралтарския проток – разстоянието между тях е едва 10 м.м. (или около час и половина плаване с ветроходна яхта).

Регионът е пропит с история. Няма начин да е иначе, щом векове наред близостта на двата континента е обуславяла допира и взаимодействието между два различни свята, цивилизации, етноси, религии, култури.

Районът е ставал арена на дълги и кръвопролитни битки между европейци и африканци, между картагенци и римляни, испанци и маври (бербери). Гибралтарският проток е бил най-краткият и удобен път, през който Рим е завладявал територии в Африка, а по-късно маврите са завладявали Пиринейския полуостров.

Можем да наречем тази програма „европейски анклави“. Акцент е посещението на британската отвъдморска територия – Гибралтар, както и двата автономни испански града по крайбрежието на Африка – градовете Сеута и Мелийя. За всеки от тях планираме достатъчно време за разглеждане и почивка.

Плаване в Алборанско море

Алборанско море, където протича плаването ни, е „антрето“ на Средиземно море. Не е чудно, че не се чува често за него, но е още една причина да изберем тази дестинация и да научим повече от първа ръка. Морето е транзитна зона между Средиземноморието и Атлантическия океан, затова съдържа смесица и от средиземноморски, и от атлантически животински видове. Алборанско море е дом на

най-голямата популация на широкомуцунести делфини в Западното Средиземноморие и на най-голямата популация на морска свиня в цялото Средиземно море. Тук е основното място за хранене на морските костенурки „карета“ в Европа. Срещат се много видове сардини и риба меч. При наличие на рибари на яхтата, храната може да е осигурена за дълго време.

Условия за плаване в района

Близостта на региона на плаване до Атлантическия океан предопределя и силното влияние, което търпи той от океана. Създава се уникална климатична среда и условия, определяни от взаимодействието между локални и глобални процеси на изпарение на морската вода, разликата в температурите и солеността на водата, приливно-отливните процеси и силата и посоката на ветровете. Възможни са силни ветрове от запад, които ще взимаме предвид при краткосрочното планиране на програмата. Повърхностният слой на водата тук тече в посока изток.

Образно казано сладка океанска вода се влива в Средиземно море. В дълбочина се наблюдава обратният процес – солената вода от Средиземно море навлиза в Атлантическия океан в посока запад.

В резултат често се образуват и рефлекционни вълни по повърхността, които се наблюдават до 60 м.м. на изток от протока.

Спецификата на региона като врата между Средиземно море и Атлантика предопределя и засиления трафик на всякакъв вид морски съдове и необходимостта от засилено внимание от страна на вахтените.

Предимства на програмата

  • Ще плаваме в отдалечено и предизвикателно море. Ще посетим интересен и не дотам популярен район за туристически ветроходни плавания.
  • Ще пътешестваме в период от годината, който не е натоварен откъм туризъм нито по вода, нито в градовете на сушата.
  • Ще посетим два континента, минимум 4 града, 3 анклава, 2 държави – Британското кралство и Европейския съюз (Испания). Анклавите на африканското крайбрежие са територия на Европейския съюз с произтичащите от това сигурност и удобства – няма граничен контрол, ползвате без допълнителни такси телефони и мобилен интерент и т.н.
  • Необходимо е да си вземете само 4 работни дни отпуск. Програмата обхваща два уикенда и един неработен ден – национален празник (3 март).
  • Транспортната логистика е максимално удобна. Има директни полети София – Малага на нискотарифни превозвачи.

Към кого е насочено плаването

Програмата е насочена към любителите на по-сериозните и продължителни плавания. Включват се денонощни преходи с носене на вахти, без междинни спирки и почивки на котва. Плаваме в район с предизвикателно време, ветрове, течения и вълни. Много по-вероятно е да почучвствате дискомфорт при „силно“ време, отколкото в Гърция. Сериозната „щормова“ екипировка е силно препоръчителна.

От вас ще се очаква по-голяма ангажираност във „воденето“ на яхтата, поемането на задачи по подготовката и организацията на всеки следващ преход.

Програмата е за хора, които имат афинитет към разглеждане и изучаване на нови, непосещавани места на сушата – исторически и архитектурни забележителности, ресторанти и барове, природни забележителности.

Яхтата, която ползваме, не е типичната туристическа яхта. Вдигането и прибирането на ветрилата изисква повече активност на палубата. Няма спрейхууд и бимини, което в бурно и дъждовно време означава повече мокрене и студ.

Всеки, който обича да комбинира предизвикателства, сериозно плаване и туризъм на сушата може да припознае това приключение като неговото нещо.

Капитанът

Капитан на плаването е Климентина Страка – Кали

За допълнителна сигурност и удобство планираме и помощник капитан на борда – Диан Зайков.

Яхтата

Момичето на Вятър и Вода – ветроходната яхта Х-41 с име“Raffica“ (от италиански „порив“).

Яхтата е racing – cruiser, т.е. успешно съвместява две роли: подвизава се по регати и се представя отлично на тях. Тя е бърза, маневрена, твърда, по-сложна за управление на ветрила и по-аскетична.

В същото време дава базисен комфорт на екипажа при туристически плавания. Здрава е, което я прави сигурен спътник при по-продължителни плавания в предизвикателни условия, като тези в региона.

Има дълбок кил с торпедо, висока карбонова мачта, голям карбонов щурвал, карбонов гик. Raffica e стабилна и изключително „послушна“.

Raffica разполага с:

  • 3 каюти с двойни легла, шкафчета и врати
  • 4 койки с удобни матраци в кают-компанията, които елегантно се превръщат в диванчета.
  • тоалетна с баня и топла вода
  • кухненски бокс с мивка, печка с фурна, хладилник

Форсмажор

Вероятността за промяна на програмата е доста по-голяма в сравнение с всяко добре познато седмично плаване в Гърция. Това е обусловено най-вече от климатичните фактори и предизвикателните условия за плаване в района.

Превантивно капитанът прави ежедневна преценка на ситуацията и условията и потвърждава или променя програмата спрямо най-безопасното, адекватно и в интерес на екипажа и яхтата решение.

Маршрут

Гр. Малага - Гибралтар - гр. Сеута - гр. Мелийя - гр. Малага

Дистанция

325 морски мили (640 км)

Прочети повече за:

Програма

25 февруари 2023
Настаняване на яхтата. Разглеждане на Малага. Подготовка.
Настаняване и запознаване с яхтата на марината в гр. Малага. Закупуване на храни и напитки. Разглеждане на Малага. Подготовка на екипажа и яхтата за плаване. Спане на яхтата на марината.
25 февруари 2023
26 февруари 2023
Плаване Малага - Гибралтар
Плаване от гр. Малага (Европа) покрай южното испанско крайбрежие до Гибралтар (Европа) - 60 м.м. Спане на яхтата на марината.
26 февруари 2023
27 февруари 2023
Разглеждане на Гибралтар. Плаване Гибралтар - Сеута.
Разглеждане на Гибралтар. Късен следобед отплаване от Гибралтар на юг към гр. Сеута (Африка) - 16 м.м. Спане на яхтата на марината в Сеута.
27 февруари 2023
28 февруари 2023
Разглеждане на Сеута.
Разглеждане на гр. Сеута (Африка). Пазар на храни и напитки. Подготовка за плаване от едно денонощие. Спане на яхтата на марината.
28 февруари 2023
1 март 2023
Плаване Сеута - Мелийя
Плаване от гр. Сеута (Африка) до гр. Мелийя (Африка) - 130 м.м. (едно денонощие). Даване на вахти и спане на яхтата в открито море.
1 март 2023
2 март 2023
Разглеждане на Мелийя
Приставане сутринта в гр. Мелийя. Разглеждане на града. Пазар на храни и напитки. Подготовка за плаване едно денонощие. Спане на яхтата на марината.
2 март 2023
3 март 2023
Плаване Мелийя - Малага
Плаване от гр. Мелийя (Африка) до гр. Малага (Европа) - 120 м.м. (22 часа). Даване на вахти и спане на яхтата в открито море.
3 март 2023
4 март 2023
Разглеждане на Малага
Приставане преди обед в Малага. Разглеждане на града. Спане на яхтата на марината.
4 март 2023
5 март 2023
Напускане на яхтата
Напускане на яхтата.
5 март 2023

Предложението включва

наем на яхтата
шкипер на борда
настаняване в двойни каюти и койки в каюткомпания
ветроходно обучение
финално почистване на яхтата

Предложението не включва

транспорт до изходното пристанище и обратно
пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделят се от екипажа на място)
храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда)
посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
медицински застраховки

Други плавания в тази посока

Яхта на архипелага Мадалена
Плаване из С. Сардиния и Ю. Корсика
3 - 10 юни 2023
Крепостта над Бонифачо
Плаване из С. Сардиния и Ю. Корсика
10 - 17 юни 2023