Испания

Испания е една от двете европейски страни (другата е Франция), които имат излаз едновременно на Атлантика и Средиземноморието. Бреговата ивица на Испания е близо 8 000 км, което е предпоставка страната да е изключително разнообразна и интересна дестинация за ветроходен туризъм.

Тези няколко хиляди километра бряг обединяват атлантическото крайбрежие на континентална Испания, средиземноморското й крайбрежие и Канарските острови. Има две основни тенденции при ветроходните плавания в Испания.

Кръгови плавания

Едната тенденция са кръгови, седмични плавания с посещения на няколко острова или комбинация с допълнение от посещение на градове по континенталното крайбрежие. Пример за подобни дестинации са Балеарските острови (Менорка, Майорка, Ибиса и Форментера), на които може да се посвети цяла седмица или да се комбинират с визита на близките градове Барселона, Валенсия, Аликанте.

Канарските острови (Лансароте, Фуертевентура, Гранд Канария, Тенерифе, Ла Палма, Ла Йеро, Ла Гомера, Ел Йеро) са също обособен регион, на който може да се посвети седмица или две плаване с яхта, но разположени в Атлантическия океан.

Малко известен факт е, че Испания притежава два града (анклава) на отсрещното Африканско крайбрежие, граничещи с Мароко. От Испания (Пиринейския полуостров) ги дели Алборанско море, с едно разстояние от едва 80 м.м. Чудесна идея за кръгово плаване между въпросните два града Сеута и Мелийя и Малага, Мотрил, Алмерия!

Еднопосочни плавания

Другата основна тенденция при плаванията в Испания са еднопосочните плавания покрай атлантическото или средиземноморско крайбрежие, свързани с по-дълго плаване, при което се правят спирки от град до град с цел обслужване на яхта, зареждане с вода и храна и/или разглеждане на забележителности. Географското положение и разположение на Испания е такова, че приютява и обслужва целия яхтен поток от Атлантическия океан към вътрешността на Средиземно море и обратно.

Казват, че климатът и качеството на водите покрай испанското крайбрежие са основният фактор за популярността на ветроходството в региона. Към тях сме длъжни да добавим сърдечността и топлотата на испанците, морската храна, богатата история и култура на региона.

Къде плаваме в

Испания

Балеарски острови

Автономни територии Сеута и Мелийя

Испания

Предстоящи плавания

No data was found