Италия – любимо място за плаване

Когато кажем, че нещо е средиземноморско, неизменно се сещаме за Италия. Така е и когато говорим за плаване из Средиземноморието и потапяне в средиземноморския дух.

Не може да сме любители на пътешествията с ветроходна яхта и да не включим Италия в плановете си. Тя е пълна със спиращи дъха пейзажи, световно призната кухня и вино, темпераментни и топли, сърцати хора, вековна история и култура.

Към това трябва да прибавим сгряващото слънце, лазурното море, архитектурата и изкуството, които са

на всяка крачка и не на последно място – отличните условия за плаване.

Основните дестинации за яхтинг в Италия са съсредоточени към двата големи италиански острова – Сардиния и Сицилия. Италия е морска страна и има крайбрежна ивица от впечатляващите 7600 км. Въпреки това крайбрежието не е толкова „къдраво“ като това на Гърция или Хърватска и богато на острови и островни групи. И тук идва ролята на Сардиния и Сицилия да компенсират този недостиг и да добавят богата палитра от други природни преимущества.

Сицилия

Остров Сицилия е най-южната част от Италия, а всички сме чували самите италианци да казват, че има огромна разлика между севера и юга, което поне нас ни стимулира да очакваме с нетърпение и да търсим тези различия.

Поради географското си положение Сицилия твърде често става част от маршрута на ветроходните яхти, които тръгват от България или Гърция в посока Гибралтар и Атлантика или обратно. Мореплавателите използват случая да минат покрай западното крайбрежие на острова за отмора и презареждане. Обикновенно тръгват от град Катания, почиват на Таормина и прекосяват Месинския проток, който дели континента от Сицилия. По-нататък техни спирки стават редица интересни градчета като Милацо, Чефалу, Палермо. Това се явява и чудесна възможност да се разгледа

северна и западна Сицилия, като се гмурне човек в атмоферата на някои от емблематичните градовена острова. Когато и да имаме възможност да ви предложим това еднопосочно плаване, ще го обявим и направим за вас.

Друга възможност за плаване в района на Сицилия е из архипелага на Еолийските острови. Наричат островите рая на Средиземно море. Извършваме плаването по кръгов маршрут с начална и крайна точка град Милацо на остров Сицилия.

Трета възможност за плаване из Сицилия е разглеждане на южните и западни по-малки острови. Маршрутът е отново кръгъл с тръгване и пристигане в град Марсала. Фокус на юг е остров Пантелерия. Особеното е, че той е по-близо до Африканския бряг, отколкото до Сицилия. После се отправяме към трите Егадски острова – Маретимо, Трапани и Леванцо.

Сардиния

Сардиния е вторият по големина италиански остров. Притежава 2000 км крайбрежна ивица. За сравнение бреговата ивица на българското черноморие е дълга едва 350 км. Тази даденост предопределя огромно разнообразие на природни крайбрежни форми, острови, лагуни, заливи и т.н.

Островът е в близост до френското южно крайбрежие и тази географска позиция определя изложеността му на студения северозападен вятър „мистрал“. За любителите на ветроходството това е допълнителна емоция и радост от срещата с него.

Северното и североизточно крайбрежие на Сардиния е това, което представлява най-голям

интерес за ветроходен туризъм. От една страна е най-разчупеното, с множество изумителни плажове, красиви заливи, пусти островчета и тюркоазена вода. Тук се намира архипелагът Ла Мадалена, който е национален парк и райско кътче, подобно на Карибите, но в Средиземно море.

От друга страна е в близост до Корсика и дава възможност за гмуркане в една нова корсиканска култура, много различна от френската, както и докосване до приказни места като крайбрежното градче Бонифачо.

Безспорно Италия е една от най-добрите и разнообразни дестинации за ветроходен туризъм в света!

Къде плаваме в

Италия

Еолийски острови (Сицилия)

Северна Сардиния и Южна Корсика

Италия

Предстоящи плавания

No data was found