Северна Сардиния и Южна Корсика

Северна Сардиния и Южна Корсика са изумруденото бижу на Средиземноморието. Безспорният уникат тук представлява Националният парк Ла Мадалена – архипелаг от седем острова. За него казват, че най-много се доближава до природата и естествената атмосфера на Карибите.

В непосредствена близост до Ла Мадалена се намира корсиканското райбрежие, което носи една нова националност, култура, език, характер на това място. В добавка по Северното Сардинско крайбрежие в продължение на няколко десетки мили се простира една от най-впечатляващите брегови ивици по Средиземноморието – Коста Смералда.

Архипелаг Ла Мадалена

Група от острови, разположени в протока Бонифачо между островите Сардиния и Корсика. Състои се от повече от 60 острова и островчета, от които основните са така наречените „Седем сестри“: островите Ла Мадалена, Капрера, Спарджи, Санто Стефано, Санта Мария, Будели, и Разоли. От 1994 г. всички острови са част от националния парк Ла Мадалена, с обща площ от над 200 km². Паркът е една от най-добре запазените природни местности из Средиземноморието.

Ла Мадалена без преувеличение е едно от най-вълшебните места на Средиземноморието.  Хората, посетили архипелага неминуемо използват превъзходна степен за описание уникалността на това приказно място. Окото не може да оцени разнообразието от смарагдови и тюркоазени нюанси на водата, „рошавото“ крайбрежие, красивите плажове, включително приказния Розов плаж на остров Будели, кръстен на цвета на пясъка, богат на фрагменти от корали, миди и малки частици гранит. Носът се потапя в ароматите на хвойна и розмарин.

Да, и по протежение на Коста Смералда има чисто и прозрачно море и гранитни крайбрежни скали, обдухани от вятъра, но царството за дивия живот си остава тук.

Единственият град в целия архипелаг е Ла Мадалена на едноименния остров. Други обитаеми места са няколкото комплекса от къщички на остров Санта Мария и замъка Стагнали на остров Капрера.

История на района

Дълго време архипелагът остава необитаем, с изключение на древните римски военни постове и манастира от 13 век на остров Санта Мария. Едва в средата на 17-ти век тук идва малка група овчари от близката Корсика, за да заемат предимно най-големия от островите на архипелага – Ла Мадалена. Но и овчарите никога не построяват постоянни селища тук, страхувайки се от пиратски набези, които не са необичайни по тези места.

Стратегическото местоположение на архипелага привлича вниманието на Наполеон Бонапарт, адмирал Нелсън и Джузепе Гарибалди. Тогава местните се научават да съжителстват с италианските и американските военни, които дълго време имат своите военни бази тук.

Пътища има само на два от островите: Мадалена и Капрера.

Архипелагът Ла Мадалена, остава напълно затворен за туристи до скоро и превръща района на Северна Сардиния и Корсика в желано място за всеки мореплавател.

Остров Ла Мадалена

Перлата на архипелага е остров Ла Мадалена със своите великолепни пясъчни плажове, живописни заливи, фантастичен подводен свят и неповторима атмосфера на едноименния град и столица на архипелага.

Град Ла Мадалена запазва очарованието на рибарско селище и днес – с пристанище, живописна алея, кметство и катедрала Санта Мария Мадалена. Множество хубави кафенета и ресторанти, магазини и магазини за сувенири

очакват гостите на града.

Градът има 200 годишна история и е населен от 13 000 души. Наричан е „Малкият Париж“ заради красотата си. Сърцето на архипелага, град Ла Мадалена се гордее със своя исторически център и старите си сгради и площади, до които водят малки и тесни улички. Разходката из центъра е като пътуване през историята.

Остров Капрера

Залив на остров Капрера
Остров Капрера

След остров Ла Мадалена, той е вторият по големина остров в архипелага, но първият по красотата на крайбрежието, плажовете, уникалната природа.

Той е получил името си поради голямата популация на кози (от италианския capra – „коза“). 

Капрера се смята за острова на Гарибалди, защото тук революционерът прекарва много години от живота си (26 общо). Има негов музей на острова.

Капрера е свързана с остров Ла Мадалена чрез тесен провлак с асфалтов път и изграден на него пътен мост. Под моста не може да се минава с ветроходна яхта, а само с малки, моторни лодки.

Растителността на острова е съставена от борови горички, дъбови гори, гъсталаци от хвойна, силни миризми на мирта, мастика и ягодови дървета.

Североизточният склон на острова е хипнотизиращ със своята красота, където скалите се спускат в морето, а крайбрежието се състои от малки скални заливчета.

На Капрера, в залива на Порто Палма, се намира световно-известното училище по ветроходство. Островът е дом на Център за изследване на делфините, създаден тук през 2000 г.

Остров Спарджи

Острав Спарджи е третият по големина остров на архипелага, разположен западно от остров Ла Мадалена и известен със своите плажове, разположени главно на източните склонове и със заливите, заобиколени от гранитни скали. Впечатлява буйната  растителност, която завършва

директно до линията на прибоя, плажовете с най-фин бял пясък и смарагдово-синя морска вода. Всичко това превръща този остров в очите на туристите в кътче от истински земен рай. Правят впечатление и укрепленията в северната част, скрити сред гранитни блокове и гъсталаци.

Остров Санто Стефано

Четвъртият по големина остров на архипелага се намира между остров Ла Мадалена (от който е отделен на 1500 м) и брега на Сардиния. Площта му е 3 кв. км, а най-високата точка на Захарната планина достига 101 метра. От 1972 до 2008 г. тук е имало американска военна морска база. Днес Санто Стефано е собственост на частни лица.

На практика островът е свързан със своя съсед – остров Разоли. Дели ги протока „Passo degli Asinelli“ (Магарешкият път), който е 80 м широк и дълбок само един метър. В минали времена овчарите карали добитък, пресичайки тази морска ивица пеша, откъдето идва и името му.

Остров Будели

Будели е един от най-красивите острови в Средиземно море. В голяма степен това се дължи на уникалния плаж Spiaggia Rosa, който е розов на цвят. Кораловият цвят на пясъка се обяснява с наличието на остатъци от розови черупки от Miniacina miniacea foraminifera, миди и малки частици гранит. А интензивността на сините и зелените нюанси на морската вода на розовия плаж допълват единствения подобен

спектакъл в света. Този плаж е сниман от режисьора Микеланджело Антониони във филма му „Червена пустиня“ (наградата Златен лъв през 1964). Плажът става толкова популярен сред туристите, че всеки взима със себе си малко розов пясък за спомен. В момента розовият плаж е под охрана и е забранен за посещение, нарушителите се наказват с парична глоба.

Остров Разоли

Най-северният остров от архипелага. Поразява с величието на своите скални форми и много напомня на скулптурите на Хенри Мур. Островът е доминиран от фар с изглед към пролива Бонифачо, който разделя Сардиния и Корсика.

Кала Лунга е един от атрактивните заливи на острова – много дълъг и вдаден в сушата подобно на малък фиорд. Намира се в западната част на острова.

Северна Сардиния и Южна Корсика

Предстоящи плавания

No data was found