Балеарски острови

Балеарските острови са перфектна дестинация за ветроходен туризъм

Гостоприемни хора и приветливи острови; чисто море и ветровити условия за плаване под ветрила; прекрасни заливи и плажове, природни резервати, уредени марини, градчета под егидата на UNESCO.

Балеарските острови представляват архипелаг от 2 големи острова – Майорка и Менорка, три по-малки – Ибиса, Форментера и Кабрера и множество по-малки.

Архипелагът е испанско владение. Морският и селският туризъм са основен поминък на местното население, което говори испански и каталунски. Архипелагът е отдалечен от испанското крайбрежие на около 100 морски мили, като най-големи и близки градове са Барселона и Валенсия.

Климатът е средиземноморски със сухо и топло лято и влажна зима. Отглеждат се цитруси, маслини, грозде. Риболовът, за наша радост, е отлично развит и допринася за чудесната местна кухня.

Майорка

Майорка е най-големият остров от архипелага и въобще най-големият испански остров. Столица на острова и архипелага е град Палма де Майорка. Естествено, градът и островът се свързват с развития през последните 50 години туризъм. Малко известно е обаче, че градът има уникална стара градска част, където история и архитектурни стилове от различни векове се преплитат в изключителна хармония. Задължително трябва да се разгледа готическата катедрала, за чиято реставрация е отговарял Гауди. Интересни са и рибният пазар, кметството, дворецът Алмудена и папския дворец. За любителите на по-дълготоходене и панорамите от високо интерес ще представлява замъкът Белвер, кацнал над залива на Палма.

В сравнение с Ибиса, Майорка е повече ориентиран към почивка за семейства.

Крайбрежието на острова е разчупено и богато на природни форми. Въпреки, че северозападното крайбрежие е скалисто и високо, там също има възможност да се пристава. По протежение на целия остров има над 25 марини, пристанища и възможности за приставане на малки и големи лодки. По протежение на западното крайбрежие е разположена планината Сера де Трамунтана, която подслонява 3-4 средновековни малси селца със стари, каменни къщи и църкви. Ако имате повече дни на острова, може да посетите подземните езера, които са осветени и до тях се достига с гребни лодки. Цел на нашето плаване ще са няколко диви заливи, попадащи в природни паркове, които не са застроени, водата е плитка и прозрачна, а плажовете с бял пясък. Няколко са старите някога рибарски селца, които са запазили атмосферата си и до днес.

Менорка

Менорка е вторият по-големина остров и е наречен така, защото в сравнение с Майорка е по-малкият остров. Представлява равно варовиково плато, чиито брегове се спускат отвесно към морето. Наричат Менорка – ветровития остров.

Менорка е най-зеленият и най-спокойният като социален живот от трите по-големи острова, биосферен резерват е и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Югозападната част на острова е набраздена с малки, защитени заливчета с изумрудена вода, за които се използва английската дума „cove“, която ги отличава от стандартната „bay“. Това прави тази част на острова най-фотографираната.

Тук към основните поминъци на населението спада и овцевъдството.

Главен град е Меон. Дълбокият залив, в който се намира града, го превръща в едно от най-големите естествени пристанища в света. Вятърът и завета на пристанището правят тази част на острова идеална за ветроходен спорт.

Градският живот е съсредоточен около пристанището, Площада на мира, закрития пазар El Claustro del Carmen, разположен в едновремешна сграда. Забележителности на града са моста San Roque и катедралата Санта Мария. Не са за изпускане и историческите военни постройки: замъкът Ла Мола и форта Марлборо.

Истинско удоволствие е да се разгледа и втория по големина град на острова и бивша негова столица – Ситадела. Историята на града започва в далечни времена и не случайнотук ще се разхождате по тесни средновековни улички, покрай крепостни стени, дворци и замъци.

Ибиса

От всички острови на архипелага Ибиса е най-предразположен към младите туристи, заради множеството си нощни клубове. Тук са разположени едни от най-известните в цял свят заведения и популярните DJ-и не пропускат мястото, за да промотират новите си проекти. Асоциира се с купони на плажа, нощен живот, електронна музика, въпреки че правителството се опитва да го рекламира повече в сегмента на семейния туризъм.

В същото време Ибиса е в списъка на ЮНЕСКО за биоразнообразие и култура. Крайбрежието на Ибиса е чудесен пример за взаимодействие между морските и крайбрежни екосистеми.

Посейдонията – важен средиземноморски ендемит – съдържа и подпомага богатство от морски живот.

Едновременно с това фортификационните съоръжения от 16 век тук са непокътнати. Те са уникален пример за военната архитектура, инженерство и естетика от онова време.

Столицата на острова носи същото име – Ибиса. Старият град също е в списъка на ЮНЕСКО за уникално културно наследство с крепостта си, катедралата, средновековната архитектура. А гледките от високо са просто неповторими.

Форментера

Най-слабо населеният от Балеарските острови и най-спокойният от изброените до момента. Отделен е от остров Ибиса посредством канал, широк само 2 морски мили. Островът е нисък и равен. Има около 70 километра брегова ивица от изключително красиви дюнни райони, плажове и скали. Ла Савина е единственият град с пристанище, където може да се достигне до острова по вода.

За разлика от Ибиса през 60-те и 70-те години тук туристическата индустрия се развива в посока спокоен и релаксиращ туризъм. През тези години и хипи-движението спомага за особения характер на острова. Местните управляващи се опитват от десетилетия да извоюват административна и политическа самостоятелност от Ибиса и то с голям успех.

Островът няма директна връзка с континента. Пътува се с фери през Ибиса. При повече време на Форментера могат спокойно да се посветят няколко дни.

Кабрера

Кабрера е един от по-малките острови на Балеарите. Самият той образува миниатюрен архипелаг от няколко още по-малки островчета и скали. Архипелагът формира „Национален морско-сухоземен парк архипелаг Кабрера“, който е най-големият по площ в испания. За да го посетим и пренощуваме на котва, ще е необходимо да заплатим такса, но ще си гарантираме преживяване, което малко хора имат.

Благодарение на факта, че години наред тези брегове са останали недокоснати, днес тук гнездят огромен брой птици, срещат се няколко вида китове, орки, делфини, тюлени.

Къде плаваме в

Балеарски острови

Испания

Балеарски острови

Предстоящи плавания

Изглед от Майорка
Плаване - Майорка, Менорка и Кабрера
8 - 15 юни 2024