Автономни територии Сеута и Мелийя

Автономни територии Сеута и Мелийя

Сеута и Мелийя са два испански автономни града (анклава), разположени на африканското средиземноморско крайбрежие. По суша са обградени от територията на държавата Мароко. Петметрова телена ограда разделя двата града от останалата суша. Територии на Европейския съюз са и там ползваме всички удобства, произтичащи от това – липса на митнически контрол и мобилни комуникации без натоварващи такси.

И двата града са с население около 85 000 жители, болшинството етнически испанци и католици (2/3 – ти). Официален език е испанският и паричната единица – евро.

Петте века испанско владичество са допринесли за това двата града днес да имат повече европейси дух и атмосфера, отколкото арабски.

Забележителности и на двата града са старите испански крепости, разположени в непосредствена близост до красивите и удобни пристанища.

Сеута

Мелийя

Намира се право на юг от Гибралтар. Отстои на 21 км от испанския бряг. Градът е разположен на продълговат полуостров. Сеута е основно търговско пристанище за испанската търговия с африканския континент. Други забележителности на града са Plaza de Africa, заради красивата тропическа растителност и подредените калдаръмени улички. И Plaza de los Reyes с триумфалната арка, фонтана и зеленината си.

Намира се на изток спрямо Сеута, на 175 км южно от испанския град Алмерия и на 65 км западно от мароканско – алжирската граница.

Градът е разположен в подножието на планината Гуругу в полукръг около пристанището и плажа. Plaza de Espana е един от площадите, който не е за изпускане с красивия си фонтан.