Турция и морето

Ако сте изморени от традиционните дестинации за ваканционен яхтен туризъм – Гърция, Хърватска, Италия – помислите за Турция.

Турция се простира на два континента – Европа и Азия, граничи с 4 морета: Черно, Мраморно, Егейско и Средиземно. За мореплавателите това означава 7000 км брегова ивица и над 500 острова за плаване, хвърляне на котва, плуване, гмуркане или просто слънчеви бани на палубата.

Турция – една изключително добра алтернатива

Приятен вятър, слънчево небе, топла тюркоазена вода, симпатични малки пристанища и понтони, тихи заливчета са само една малка част от това, с което ще се срещнете докато плавате из бреговете на Турция.

Всичко гореспоменато, наред с гостоприемството и сърдечността на местните хора, изключителните гледки, внушителните руини от предишни цивилизации и вкусна храна правят така, че да не може да поискате повече.

Турската кухня

Турската кухня е една от най-вкусните в севта. Като се започне с възхитителните мезета, мине се през прясната морска храна и се стигне до шиш-кебапите, готвеното и вегетарианската кухня.

Райони на плаване

Най-популярните дестинации за плаване в Турция са три:

Условия за плаване в Турция

Поради стабилните метеорологични условия сезонът за яхтен туризъм тук е дълъг – на практика от април до края на годината. Това означава по-продължителен сезон от този в Средиземноморието. В месеците между май и ноември, условията за плаване са отлични.

През пролетта и есента температурата на въздуха е средно около 25 градуса, а през летните месеци – 30 градуса. Температурата на водата по средиземноморското крайбрежие е 2 градуса по-топла от тази на Егейското крайбрежие и достига до 28 градуса през летните месеци.Това прави месеците октомври и ноември силно препоръчителни за плаване из тази дестинация.

Преобладаващите ветрове са от север – северозапад и сушата се явява естествена преграда за тях. Силата на вятъра не надвишава 3-4 степен по Бофорт. Тези условия правят дестинацията идеална за онези, които искат да го дават „кротко“ и просто да редуват заливче след заливче.

Специфична черта на района са сезонните ветрове Мелтеми, които духат от север-северозапад. Западното крайбрежие е особено изложено на тях. Ако нормално вълнението на морето е 2-4 степен по Бофорт, поривите на Мелтемите може да достигнат до 7 степен. Обикновенно тогава променяме програмата в посока плажове, разглеждане забележителности на сушата и т.н.

Къде плаваме в

Турция

Босфор, Дарданели и Мраморно море

Южно / Средиземноморско крайбрежие на Турция