Южно / Средиземноморско крайбрежие на Турция

Граници и наименования

Южното крайбрежие на Турция е сред най-привлекателните райони за плаване не само в страната, а и за цялото Средиземноморие. Затова се нарича още Средиземноморско крайбрежие. Намира се в югозападната част на малоазийския полуостров.

Условно крайбрежието се простира от Бодрум на запад до Анталия на изток. Познато е още като Карийско и Ликийско крайбрежие на имената на древните райони Кария и Ликия. Съответно населението, което е живяло тук се наричало карийци и ликийци.

Карийското крйбрежие започва от град Бодрум на запад и свършва при град Мармарис на изток. Още на изток от Мармарис до Анталия продължава Ликийското крайбрежие.

Изходни точки за плаване в района са градовете Бодрум, Мармарис, Гьочек и Фетие. Първите два града са сред двете най-големи яхтени бази в Турция.

Повече за района на плаване

Характерна черта е начупената откъм релеф брегова ивица. Затова тук има изобилие от красиви заливи, малки островчета, пясъчни плажове и лагуни. Крайбрежието е било благодатно за живеене още от древни времена. Ето защо тук има световно известни скални гробници и други исторически забележителности като се започне от Гръцкия античен период и се стигне до византийския период.

Голяма част от крайбрежието е диво, с високи, хълмове и планински вериги, надвесени над морето. Редуват се клисури, малки островчета и отделно стърчащи крайморски скали.

Ако търсите място за плаване в Турция, което максимално да се приближава до по-познатите ви дестинации в Гърция, това са именно Карийското и Ликийското крайбрежие.

Тук се срещат скътани, пиратски заливчета, тюркоазено – сини води, девствени брегове, тучна иглолистна растителност, изолирани плажове и исторически останки. А да се наблюдава тази красота откъм морето с извисяващите се планини на заден фон е мечта на всеки мореплавател. Градовете са типични за тази част на света – изпълнени с ориенталски цветове и миризми и всеки може да намери и да се наслади на нещата, които са му интересни и приятни.

Марините са модерни, но по-евтини от тези в Средиземноморието.

Условия за плаване

Районът е известен с приятния средиземноморски климат, спокоен откъм вятър и условия за плаване. Тук е топло и слънчево много по-дълго, от много други средиземноморски дестинации, което го прави идеален за по-ранно или по-късно посещение извън същинския сезон. Най-удачните месеци за плаване са май и юни или септември и октомври.

Преобладаващите ветрове са от север-северозапад и със средна сила 2-4 степени по Бофорт. Идеална локация за всеки, който предпочита да го раздава по-леко и да набляга на посещения от заливче на заливче.

Южно / Средиземноморско крайбрежие на Турция

Предстоящи плавания

Фетийе
Карийското и Ликийско крайбрежие
14 - 21 септември 2024