Хърватска

Защо Хърватска е привлекателна за яхтен туризъм?

Хърватска е една от най-популярните и развити дестинации за яхтен туризам и ветроходство не само в Средиземноморието, а и в света.

На първо място това се дължи на невероятното природно богатство, красота и разнообразие на бреговата ивица по протежение на Адриатическо море.

Хърватското Адриатическо крайбрежие е едно от най-„разчупените“ в Европа. Достатъчно е да споменем, че Хърватска има около 1100 малки и големи острова и около 6300 км дължина на бреговата ивица. По този показател се нарежда на 21 място в света.

Тук се редуват многобройни продълговати и тесни по форма острови, разположени близо един до друг и до континента. Сред тях се гушат дълбоки, защитени от вятъра и изумрудено сини заливи и лагуни. Тучната зеленина на островите избуява отвсякъде и „се стича“ по склоновети и бреговете им.

На второ място дестинацията е популярна, защото морето е чисто, прозрачно, а на много места „изумруденосиньо“. Удоволствие е да плуваш, да се гмуркаш, да ловиш риба и да ядеш морските деликатеси, които то дава. Цялостната политика на страната регламентира и съблюдва за опазването на тази чистота.

Цялото адриатическо крайбрежие е било под венецианско владичество и можем да открием оригинална венецианска атмосфера и архитектура навсякъде по островите и континенталната част, Множеството малки и големи, познати и непознати градчета са запазили средновековния си вид и дух.

През цялото време се чувстваме близки до тази култура, история и природа (все пак сме на Балканите) и в същото време имаме усещане за далечно, едновремешно, ново, чуждо.

Не на последно място популярността на дестинацията се дължи на отличните условия за яхтинг: огромен брой яхти за отдаване под наем, множество марини, пристанища и кейове, които напълно задоволяват интереса и желанието на туристите под ветрила.

Райони на плаване

По протежение на дългата, разчупена и разнообразна брегова ивица са обособени условно шест района на плаване. От север на юг това са: Истрия, Кварнер, Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. Всеки от тези райони е интересен и неповторим по своему и има с какво да изненада.

Изключително удобство е, че във всеки от тези райони има пристанища, марини и чартърни компании, които отдават достатъчно на брой яхти под наем. Достатъчно е да изберете район, за да определим за вас максимално адекватната изходна/крайна точка на плаването ви.

Тръгвайки от дадено място не е задължително да плаваме и разглеждаме само близкия до изходната ни точка район. Стига разстоянието да е такова, че да позволи връщането ни в рамките на седмица, можем да комбинираме два района и да се отдалечим и плаваме колкото си искаме надалеч.

Къде плаваме в

Хърватска

Дубровник

Сплит