Атлантически океан

Атлантически океан – вторият по големина океан на Земята (след Тихия океан), заемащ приблизително една пета от нейната площ.

Името произлиза от известния в Древна Гърция мит за Атлант, титан, държащ на своите рамене небесния свод в крайната западна точка на Средиземноморието.

Океанът има формата на латинската буква „S“, като се стеснява при екватора и се разширява на север и на юг от него. От север на юг дължината му е около 15 км. Широчината му варира от 2850 km между Бразилия и Сиера Леоне до над 6400 km на юг. Средната му дълбочина е близо 4 км.

Приливите в Атлантическия океан са основно полуденонощни и варират от 0,5 до 18 м в различните му части.  

Атлантическият океан ежегодно увеличава ширината си с няколко сантиметра.

Островите в Атлантическия океан

Островите с континентален произход са разположени предимно в близост до бреговете. Тези, до които сме плавали са: Карибските острови и Канарските острови. Предстоят ни:

Великобритания, Ирландия,  Крит, Нюфаундленд, Кабо Верде, Фолклъндски острови и др.

В откритите части на океана островите са малко и всички те са с вулканичен произход. Посещавали сме Азорските острови и Бермудските острови. Все още не сме плавали до Света Елена, Тристан да Куня и др.

В екваториално – тропическите води (особено в Карибско море, по плитчините край Бахамските острови, край бреговете на Южна Америка) са разнообразно и широко представени кораловите рифове.

Атлантически океан – климат

Атлантическият океан е разположен във всички климатични пояси, от екваториален до антарктичен. Обуславят се силни западни ветрове в умерените ширини, североизточните и югоизточните ветрове (пасати) в субтропичните и тропичните ширини. Най-голяма сила ветровете достигат в умерените ширини, особено в южните му части, получили прословутото название „ревящите четиридесет“. Силни ветрове са характерни и за района на Бискайския залив. За северните тропически ширини от юни до октомври-ноември са характерни тропическите урагани, пресичащи океана от изток на запад, като най-голяма сила достигат в района на Карибско море и Мексиканския залив.

 

Къде плаваме в

Атлантически океан

Азорите

Карибски острови

Атлантически океан

Предстоящи плавания

No data was found