Плаване в Хърватска
Хърватска, Далмация

Дати

25 юни - 2 юли 2022

Продължителност

8 дни

Цена

Свободни места

За плаването

Плаване из Хърватското крайбрежие е задължително за всеки, който обича да съчетава чистото ветроходство с разглеждане на красиви и уникални природни форми и градска култура. Далматийското крайбрежие е едно от най-„разчупените“ в Европа. Тук се редуват многобройни продълговати и тесни по форма острови, разположени близо един до друг и до континента. Сред тях се гушат дълбоки и изумрудено сини заливи и лагуни. Тучната зеленина на островите обгръща пръснатите малки градчета със запазен средновековен дух. Цялото адриатическо крайбрежие е било под венецианско владичество и можем да открием оригинална

венецианска атмосфера и архитектура в множеството малки и непознати населени места по маршрута ни. През цялото време се чувстваме близки до тази култура и природа (все пак сме на Балканите) и в същото време имаме усещане за далечно, ново, чуждо.

Акцент на плаването е да опитаме от всичко па малко. Ще редуваме по-дълги и по-къси преходи по вода, прекрасна природа в тихи заливчета, разглеждане на запазени исторически забележителности. Ще се потопим в атмосферата на средновековните градчета с модерни пристанища, ще се разходим из красивите улички, ще опитаме от местните специалитети, ще се гмурнем в зелените гори и сините води на южна Далмация.

Маршрут

Гр. Дубровник - о. Млет - о. Корчула - о. Ластово - о. Млет - гр. Дубровник

Дистанция

185 морски мили (340 км)

Прочети повече за:

Програма

25 юни 2022
Пристигане в Дубровник. Настаняване и запознаване с яхтата.
Крепостта, старите къщи и улици са невероятно запазени и поддържани – за любителите на историята това ще е връщане в миналото, а за почитателите на „Игра на тронове“ – оживяване на приказката. Нощувка на яхтата в пристанището.
25 юни 2022
26 юни 2022
Отплаване от Дубровник. Плаване към о. Млет
Остров Мльет е национален парк и най-зеленият остров на Адриатика. Лука Полаче е залив, защитен от няколко по-малки острова, където можем да останем да нощуваме на котва, заобиколени от зелени гори, с ярки звезди над главата и озвучени от хиляди цикади. Може да изберем и близкия пристан. 36 м.м.
26 юни 2022
27 юни 2022
Плаване към гр. Лумбарда
Лумбарда е пристанищно градче на остров Корчула, за което вероятно най-забележителното е, че се ползва и като спирка на хидроплани (близо до яхтата ви може да се швартова и самолет…). Избираме го, защото съчетава спокойствие на минути с такси (или час пеша) от едноименния град. По-краткото дневно плаване позволява повече време за разглеждане на забележителностите на сушата. Град Корчула е един от най-добре запазените средновековни градове в Средиземноморието. Тук твърдят, че градът е рождено място на Марко Поло. Има красива стара част, запазена от средновековието с много исторически сгради – катедрали, дворци, църкви и кули. 15 м.м.
27 юни 2022
28 юни 2022
Плаване към гр. Вела Лука
Още един ден за градски туризъм в един от най-големите островни градове на Адриатика. Богати възможности за посещение на архитектурни и археологически забележителности. Впечатляващи като природни забележителности са пещерите, обитавани преди 20 000 г. и двата малки острова, разположени в залива, предлагащи прозрачна вода и каменисти брегове. 38 м.м.
28 юни 2022
29 юни 2022
Плаване към залив Заклопатица
Плаваме към остров Ластово, където акцентът отново ще е природата. По пътя може да спрем на залива (лагуна) Вело Лаго – място трудно за описване в два реда… Заклопатица е очарователно заливче в северната част на острова. Тук спим на пристан. На метри от яхтата са кръчмичките – в такава ситуация човек спокойно може да се наслади на хубавото местно вино. 28 м.м.
29 юни 2022
30 юни 2022
Плаване към гр Помена
Гр.Помена е малък пристанищен град, който се намира в сърцето на Национален парк Мльет. Северозападната част от южно-далматинския остров е обявен за Национален парк, благодарение на уникалното съчетание между природно и културно наследство. Всред богата и разнообразна растителност са разположени древни паметници и бенедиктски манастири, а двата дълбоки залива създават впечатление за езеро в средата на острова. 25 м.м.
30 юни 2022
1 юли 2022
Плаване и връщане в Дубровник
Плаване към Дубровник с последна спирка за плуване и гмуркане. Ако имаме време и сили, преди да се приберем в марината, ще направим една обиколка под стените на Дубровник. Можем да направим вечерна разходка. Спим в марината. 42 м.м.
1 юли 2022
2 юли 2022
Напускане на яхтата.
Освобождаване на яхтата в 9:00 ч
2 юли 2022

Предложението включва

наем на яхтата
шкипер на борда
настаняване в двойни каюти
ветроходно обучение
динги с извънбордов двигател
спално бельо, одеяло и кърпа
медикаменти против морска болест

Предложението не включва

транспорт до изходното пристанище и обратно
пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделят се от екипажа на място)
храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда)
платен паркинг
посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
медицински застраховки