Плаване Сиракуза - Атина
Италия, Коринтски канал, Гърция

Дати

15 - 21 май 2023

Продължителност

6 дни

Цена

570 €

Свободни места

свържете се с нас

За плаването

По класическата „магистрала“

Плаване Сиракуза – Атина се явява етап от класическата морска магистрала, която свързва Гибралтар с България.

През месец май Вятър и Вода предлага възможност за една учебна практика от Палма де Майорка до Сиракуза, която също е част от най-краткия морски път между портата на Средиземноморието и нашата страна.

Същият месец предлагаме и две туристически ориентирани плавания. Едното е между Сиракуза и Атина, а другото между Атина и Варна, с което този популярен морски път завършва.

За плаванено

Плаване Сиракуза – Атина е еднопосочно. Плаваме през две морета. Първоначално пресичаме от запад на изток Йонийско море и посредством Коринтския залив и Коринтския канал навлизаме в Сароническия залив и Егейско море.

За по-малко от седмица ще покрием 450 морски мили. Това означава, че ще изминем два пъти по-голямо разстояние, отколкото когато извършваме традицинно седмично плаване из Гърция.

Планираме 4 точки, в които да стъпим на сушата по време на тази програма. Качваме се на яхтата в пристанището на прекрасния средиземноморски стар град на Сиракуза. Правим спирка за почивка, разглеждане и зареждане в малкото селце Агиос Николаос на гръцкия остров Закинтос. Следваща спирка е град Киатос на полуостров Пелопонес, където ще получим доза цивилизация след денонощия плаване в морето. Завършваме в Атина, на голямата източна марина на града – Лаврио.

Етапи на плаването

Плаването се състои от 3 етапа. Първият е най-предизвикателен като продължителност. Отнема две денонощия непрекъснато плаване от Сиракуза до Закинтос. Пресича цялото Йонийско море по направление запад изток. Изминаваме по-голямата половина от дистанцията на цялото плаване – 265 м.м. (виж картата на маршрута).

Ако имаме някъде по-предизвикателно време като условия, вероятно то да се случи тук.

Възможен е насрещен вятър и по-високи вълни.

Следва втория по дължина етап от Закинтос до Киатос – 110 м.м. Тук маршрутът навлиза в Коринтския залив и през по-голямата част от времето се оказваме заобиколени от всички страни от суша и сравнителен завет. Последната отсечка е с дължина 70 м.м. Включва преминаване на Коринтския канал (където се вписваме в графика за преминаване) и пресичане на Сароническия залив, в чието начало е възможно да срещнем засилен трафик на товарни кораби.

Мостът Рио – Антирио и Коринтския канал

Две от забележителностите по пътя са инженерни съоръжения. С яхтата ще минем под моста Рио – Антирио, известен още като моста при Патра. Той е построен преди няма и 20 години като пряка връзка между северната част на полуостров Пелопонес и южната континентална част на Гърция. Специална служба навигира морските съдове да преминават през конкретна арка на моста.

Преминаването на Коринтския канал с яхта е друго силно изживяване, което всеки яхтсмен иска да преживее. Ще имаме шанс да преминем през съоръжение, замислено през античността, а изпълнено преди 130 години. Каналът свързва Коринтския залив и Йонийско море от една страна и Сароническия залив и Егейско море от друга. Ще прекараме в него около 40 минути, които са необходими да изминем 4-те мили с минимално позволена скорост от 6 мили в час. Това е така, защото е широк едва двайсетина метра, преминава се еднопосочно и всяко забавяне нарушава дневния график за преминаване.

За кого е подходящо плаването?

Плаването е подходящо за хора с ветроходен опит, които обичат да пътешестват и да посещават нови места по суша и вода. Важно е обаче да могат да издържат на дълги плавания без спирки в условия на вятър и вълнение. Подходящата лична ветроходна екипировка е необходимост. Очакват ни дневни и нощни вахти с поставени задачи и носене на отговорност.

Яхтата

Ветроходна яхта Raffica / Х-41

Маршрут

Град Сиракуза (о. Сицилия) - гр. Агиос Николаос (о. Закинтос) - гр. Киатос (п-в Пелопонес) - марина Лаврио, Атина

Дистанция

450 морски мили (830 км)

Прочети повече за:

Програма

15 май 2023
Настаняване на яхтата. Подготовка
Настаняване и запознаване с яхтата на марината в гр. Сиракуза. Закупуване на храни и напитки. Подготовка на екипажа и яхтата за плаване. Спане на яхтата на марината.
15 май 2023
16 май 2023
Плаване Сиракуза - Агиос Николаос
Отплаване от гр. Сиракуза. Плаване на изток към Гърция - 265 м.м. (две денонощия).
16 май 2023
17 май 2023
Плаване Сиракуза - Агиос Николаос
Плаване в открито море. Даване на вахти и спане на яхтата по време на ход.
17 май 2023
18 май 2023
Приставане в Агиос Николаос. Подготовка. Отплаване.
Приставане в гр. Агиос Николаос (о. Закинтос) в ранните часове на деня. Подготовка. Обяд на острова. Отплаване в ранните часове от о. Закинтос към гр. Киато (п-в Пелопонес). Даване на нощни вахти и спане на яхтата по време на ход.
18 май 2023
19 май 2023
Приставане в Киато. Подготовка.
Плаване и приставане в гр. Киато (п-в Пелопонес) около обяд. Разглеждане на града. Подготовка. Спане на яхтата на марината.
19 май 2023
20 май 2023
Плаване Киато - Лаврио (Атина)
Отплаване от гр. Киато. Преминаване на Коринтския канал. Пресичане на Сароническия залив. Приставане в марина Лаврио (Атина). Спане на яхтата в марина Лаврио.
20 май 2023
21 май2023
Напускане на яхтата.
Освобождаване на яхтата около обяд.
21 май2023

Предложението включва

наем на яхтата
шкипер на борда
настаняване в двойни каюти и койки в каюткомпания
ветроходно обучение
финално почистване на яхтата

Предложението не включва

транспорт до изходното пристанище и обратно
пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата, такса преминаване на Коринтски канал (споделят се от екипажа на място)
храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда)
посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
медицински застраховки

Други плавания в тази посока

Наргиле на яхта
Плаване Атина - Варна
21 - 29 май 2023