Плаване Атина - Варна
Гърция, България

Дати

21 - 29 май 2023

Продължителност

8 дни

Цена

690 €

Свободни места

свържете се с нас

За плаването

По класическата „магистрала“

Плаване Атина – Варна се явява етап от класическата морска магистрала, която свързва Гибралтар с България.

През месец май Вятър и Вода предлага възможност за една учебна практика от Палма де Майорка до Сиракуза, която също е част от най-краткия морски път между портата на Средиземноморието и нашата страна.

Същият месец предлагаме и две туристически ориентирани плавания. Едното е между Сиракуза и Атина, а другото между Атина и Варна, с което този популярен морски път завършва.

От столицата на Гърция до българската морска столица

Още преди филма Васко да Гама от село Рупча, тази дистанция е била мечтано плаване за всеки български любител на пътешествията под ветрила.

На първо място то включва прекосяване на половината Егейско море по дължината му.

На второ място маршрутът преминава през проливите, с чиито имена сме отрасли в часовете по география и история – Дарданелите и Босфора.

Плаването Атина – Варна преминава през 3 морета: Егейско, Мраморно и Черно. Докосваме се до 3 различни страни: Гърция, Турция, България.

Отплаваме от Гърция, акостираме и разглеждаме два гръцки острова – Скирос и Лимнос.

Скирос е малко посещаван остров в сравнение със съседите си, тъй като е еднакво далеч и от Волос, и от Атина, които са обичайните изходни точки за кръгови маршрути с яхта в района. Ще се убедим обаче, колко гостоприемен може да бъде.

Лимнос е друго райско кътче на разнообразието. Също е много по-малко посещаван с яхта. Предпочитани, по-близки и удобни за достигане с ветроходна яхта са побратимите му – Тасос и Скопелос. И ето, че ние ще посетим хем Скирос, хем Лимнос наведнъж.

Макар и без спирка на турска земя, ще успеем да видим от борда Истанбул, Златния рог, турските грандиозни исторически монументи покрай Дарданелите, посветени на победата им над англичаните през Първата световна война. Ще наблюдаваме луксозните богаташки къщи по брега на Босфора, познати от турските сериали.

Интерес, представляват 3-те моста, които свързват европейския бряг с азиатския. Дори да минем по тъмно, ще се насладим на цветовете, с които светят нощем.

И не на последно място, ще плаваме из Черно море – нещо неопулярно за повечето любители на приключения под платна. Колко вълнуващо и различно е да се завърнеш в България по море.

Маршрут, достоен за учебна практика

Плаване Атина – Варна преминава през маршрут, по който организираме редовно учебни практики и Mile Building-и. Характерното за тези практики е, че се провеждат в райони със специфични условия за мореплаване.

Едно от тях е вятърът – мелтем. Въпреки, че епогеят му е през юли и август, винаги може да духне и през май или септември. Преобладаващата му посока е от север-североизток, което го прави точно насрещен на нашата посока. Може да вдигне висока вълна и сериозно да възпрепятства придвижването ни и да наложи частична промяна на маршрута ни.

Друго характерно явление за района е силното морско течение от Черно море, което се излива към Егейско. То също се явява насрещно и допълнително може да забави хода ни, особено, ако е съпроводено с насрещен вятър.

Трето предизвикателство е сериозният трафик на пътнически и товарни морски съдове. С тях трябва да се внимава особено през нощните вахти. Съобразяваме се непрекъснато и с границите на фарватера, който в провлаците заема съществена част от ширината им. Морският трафик тук е един от най-интензивните в света (макар покрай войната в Украйна да е намалял).

Черно море също често „показва зъби“ по-остри от тези на Егейско.

Сблъсъкът с изброените специфични условия води до натрупване на характерен опит и преживявания, които не могат да се съберат на стандартно туристическо плаване.

Добавена стойност на плаването е, че ще имате опитен шкипер, благодарение на когото ще се чувствате в защитена среда.

За кого е подходящо плаването?

Плаването е подходящо за хора с ветроходен опит, които обичат да пътешестват и да посещават нови места по суша и вода. Важно е обаче да могат да издържат на дълго плаване без спирки. Подходящата лична ветроходна екипировка е необходимост. Един от етапите е 350 м.м. или две денонощия и половина като продължителност. Очакват ви дневни и нощни вахти при възможно силен вятър и сериозно вълнение.

Яхтата

Ветроходна яхта Raffica / Х-41

Маршрут

Гр. Атина (марина Лаврио) - гр. Линария (о. Скирос) - гр. Мирина (о. Лимнос) - гр. Варна

Дистанция

510 морски мили

Прочети повече за:

Програма

21 май 2023
Настаняване на яхтата. Подготовка.
Настаняване и запознаване с яхтата. Марина Лаврио. Закупуване на храни и напитки. Подготовка на екипажа и яхтата за плаване. Спане на яхтата на марината.
21 май 2023
22 май 2023
Плаване Лаврио - Линария
Ранно отплаване от марина Лаврио (гр. Атина). Плаване на север към о. Скирос - 85 м.м. Приставане вечерта в гр. Линария (о. Скирос).
22 май 2023
23 май 2023
Разглеждане на града и острова. Подготовка.
Еднодневен престой на остров Скирос. Разглеждане. Подготовка за утрешното плаване.
23 май 2023
24 май 2023
Плаване Линария - Мирина
Сутрешно отплаване от гр. Линария (о. Скирос). Плаване на север към о. Лимнос - 75 м.м. Приставане вечерта в гр. Мирина (о. Лимнос).
24 май 2023
25 май 2023
Разглеждане на града и острова. Подготовка.
Еднодневен престой на остров Лимнос. Разглеждане на града и острова. Подготовка за утрешното плаване.
25 май 2023
26 май 2023
Плаване от Лимнос към Варна.
Сутрешно отплаване от гр. Мирина (о. Лимнос) към Варна - 350 м.м. Продължителност 2 денонощия и 1 ден. Прекосяване на Дарданелите и навлизане в Мраморно море. Даване на вахти и спане на яхтата по време на ход.
26 май 2023
27 май 2023
Плаване през Мраморно море и навлизане в Черно море.
Плаване през Мраморно море. Минаване покрай Истанбул. Преминаване през Босфора и навлизане в Черно море. Даване на вахти и спане на яхтата по време на ход.
27 май 2023
28 май 2023
Плаване. Приставане във Варна
Плаване покрай турското и българското крайбрежие. Приставане във Варна късно вечерта. Спане на яхтата на марината във Варна.
28 май 2023
29 май 2023
Напускане на яхтата.
Освобождаване на яхтата сутринта.
29 май 2023

Предложението включва

наем на яхтата
шкипер на борда
настаняване в двойни каюти и койки в каюткомпания
ветроходно обучение
финално почистване на яхтата

Предложението не включва

транспорт до изходното пристанище и обратно
пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделят се от екипажа на място)
храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда)
посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
медицински застраховки

Други плавания в тази посока

Плаване през Коринтския канал
Плаване Сиракуза - Атина
15 - 21 май 2023