Новогодишно плаване до Малта
Италия - Малта

Дати

26 дек. - 3 ян. 2024

Продължителност

8 дни

Цена

620 €

Свободни места

има

За плаването

Да посрещнем Нова година на яхта!

Яхтите са за това, за да плават! А когато има и смел екипаж, който да иска да осъществи плаване до Малта през зимата, защо да не го направим именно за посрещането на новата 2024 година!?

Избираме за дестинация Малта, защото е южна европейска страна. Чудесно е да посетим островна държава с традиции в мореплаването на стотици години именно достигайки я по море.

Условията за плаване през зимата са предизвикателни в сравнение с лятото, но напълно приемливи и възможни. Климатът е средиземноморски и привлича туристи дори и през зимата, която е топла и влажна.

Има атракции, които карат хора от цяла Европа да идват именно в Малта за новогодишната нощ.

Планираме кръгово плаване с изходна и крайна точка град Марина ди Рагуза на о. Сицилия.

Това е една от най-близко разположените марини в Сицилия по права линия до Малта. Отстои на 50 морски мили (за по-запознатите: колкото е разстоянието от Кавала до о. Самотраки). Имаме удобството с еднодневно плаване да достигнем желаната от нас дестинация – Малта.

Не фиксираме строга програма по дни и часове, все пак са празници 😊 и сме на почивка! Със сигурност искаме да разгледаме 3-те населени острова от архипелага: Малта, Гозо и Комино с по-интересните и забележителни места. Не може да пропуснем док в столицата Ла Валета. Оставаме на шкипера и екипажа да реши, къде да прекара новогодишната нощ.

При желание, плановете могат да вкючат още няколко дълги плавания на югозапад до италианския остров Лампедуза или връщане към Сицилия с посещение на прекрасната Сиракуза.

Предимства на програмата

 • Възможност за зимно плаване в Средиземно море и посрещане на Нова година 2024 на борда на яхта.
 • Ще плаваме в отдалечено и предизвикателно море. От всеки ще се изискват повече отговорости и участие във воденето на яхтата, отколкото при стандартно туристическо плаване.
 • Ще посетим две държави (Италия и Малта), ще разгледаме стратегически разположения в средата на Средиземно море – Малтийски архипелаг – с островите Малта, Гозо и Комино.
 • Ще пътешестваме в период от годината, който не е натоварен откъм туризъм нито по вода, нито в градовете на сушата.
 • Ще се намираме през цялото време на територия на Европейския съюз с произтичащите от това сигурност и удобства – няма граничен контрол, ползвате без допълнителни такси телефони и мобилен интерент и т.н.
 • Гъвкава програма. Екипажът ще има възможността да предлага и избира места за посещение. Крайното решение е на шкипера.
 • Необходимо е да си вземете само 3 работни дни отпуск, останалото са официални почивни дни.
 • Транспортната логистика е максимално удобна. Има директни полети София – Катания с нискотарифен превозвач. Между Катания и Марина ди Рагуза има удобни автобуси на цена 10€.

Плаване до Малта – към кого е насочено?

Програмата е насочена към любителите на по-сериозните и продължителни плавания. Възможно е да се включат денонощни преходи с носене на вахти, без междинни спирки и почивки на котва. Плаваме в район с предизвикателно време, ветрове, течения и вълни. Много по-вероятно е да почучвствате дискомфорт при „силно“ време, отколкото в Гърция. Сериозната „щормова“ екипировка е силно препоръчителна.

От вас ще се очаква по-голяма ангажираност във „воденето“ на яхтата, поемането на задачи по подготовката и организацията на всеки следващ преход.

Програмата Новогодишно плаване до Малта е за хора, които имат афинитет към разглеждане и изучаване на нови, непосещавани места на сушата – исторически и архитектурни забележителности, ресторанти и барове, природни забележителности.

Яхтата, която ползваме, не е типичната туристическа яхта. Вдигането и прибирането на ветрилата изисква повече активност на палубата. Няма спрейхууд и бимини, което в бурно и дъждовно време означава повече мокрене и студ.

Всеки, който обича да комбинира предизвикателства, сериозно плаване и туризъм на сушата може да припознае това приключение като неговото нещо.

Капитанът

Капитан на плаването е Климентина Страка – Кали

Яхтата

Момичето на Вятър и Вода – ветроходната яхта Х-41 с име“Raffica“ (от италиански „порив“).

Яхтата е racing – cruiser, т.е. успешно съвместява две роли: подвизава се по регати и се представя отлично на тях. Тя е бърза, маневрена, твърда, по-сложна за управление на ветрила и по-аскетична.

В същото време дава базисен комфорт на екипажа при туристически плавания. Здрава е, което я прави сигурен спътник при по-продължителни плавания в предизвикателни условия, като тези в региона.

Има дълбок кил с торпедо, висока карбонова мачта, голям карбонов щурвал, карбонов гик. Raffica e стабилна и изключително „послушна“.

Raffica разполага с:

 • 3 каюти с двойни легла, шкафчета и врати
 • 4 койки с удобни матраци в кают-компанията, които елегантно се превръщат в диванчета.
 • тоалетна с баня и топла вода
 • кухненски бокс с мивка, печка с фурна, хладилник

Маршрут

Гр. Марина ди Рагуза (о. Сицилия) - о. Гозо (Малта) - о. Комино - о. Малта - гр. Марина ди Рагуза

Дистанция

Минимум 150 морси мили (280 км)

Прочети повече за:

Програма

26 декември 2023
Настаняване на яхтата. Разглеждане на Марина ди Рагуза. Подготовка.
Настаняване и запознаване с яхтата. Закупуване на храни и напитки. Разглеждане на Марина ди Рагуза. Подготовка на екипажа и яхтата за плаване. Спане на яхтата в марината.
26 декември 2023
27 декември 2023
Плаване Марина ди Рагуза - Малта
Плаване от гр. Марина ди Рагуза (о. Сицилия) до Малта. Според избора на крайна точка и остров (един от трите малтийски острови) дистанцията варира между 45 и 55 м.м.
27 декември 2023
28 декември 2023 - 1 януари 2024
Плаване из Малтийския архипелаг
Според климатичните условия и предпочитанията на екипажа, шкиперът решава в каква последователност се разглежда Малтийския архипелаг. Спане на яхтата по марини и пристанища. Избор на място за посрещане на Новата 2024 година. Посрещане на новогодишната нощ. Почивка след новогодишната нощ.
28 декември 2023 - 1 януари 2024
2 януари 2024
Плаване Малта - Марина ди Рагуза
Приставане в гр. Марина ди Рагуза. Край на програмата. Възможност за още една нощувка на яхтата и напускане на яхтата на следващия ден (3 януари 2024).
2 януари 2024
3 януари 2024
Напускане на яхтата.
Напускане на яхтата.
3 януари 2024

Предложението включва

наем на яхтата
шкипер на борда
настаняване в двойни каюти
ветроходно обучение
финално почистване на яхтата

Предложението не включва

транспорт до изходното пристанище и обратно
пристанищни такси, гориво, вода и ток за яхтата (споделят се от екипажа на място)
храна (екипажът покрива храната на шкипера на борда)
посещение на туристически обекти и други разходи на сушата
медицински застраховки

Други плавания в тази посока

Тунис - пристанище - къща
Плаване до Тунис (от Сицилия)
19 - 26 февруари 2024