Еолийските острови – където хората живеят с вулканите

Яхта на фона на Стромболи

Хората и вулканите

Преди месец яхтите на Вятър и Вода се окъпаха из бреговете на Еолийските острови. Превърнахме този вулканичен архипелаг в поредната нова и по-далечна дестинация, която с удоволствие предлагаме на всички наши туристи под ветрила.

Кратера на вулкана на остров Вулкано
Жълто-зеленикави серни изпарения от кратера на активния вулкан над град Вулкано на едноименния отров. Снимка Вятър и Вода.

Впечатли ни как хората още от античността са живели с активните и до днес вулкани на остров Стромболи и Вулкано и са устоявали на всички превратности на природата. Както каза сервитьорката в ресторанта на един от островите: „Свикнали сме с чудовището над нас. Притесняваме се не когато Стромболи изригва на всеки 15 минути. Притесняваме се, когато пропусне да избълва на 15-тата минута отровната си порция дим и лава“.

Спокойното и ветровито време

Убедихме се в рамките на две различни седмици, как Тиренско море може да е кротко като язовир, но и да се „гняви“ под силата на северозападните ветрове. Спокойните моменти ни позволяваха да пускаме котва и да се приближаваме до скалисти и дълбоки брегове и заливи, в които разумът никога не би ни позволил.

Вулканични скали на остров Басилузо
Архипелагът изобилства от отделно стърчащи вулканични скални образувания, които са една от атракциите. Снимка Вятър и Вода.

И в същото време се случваше да рифоваме платната и да се наслаждаваме на постоянната ветрова тяга през целия път от даден остров до друг по маршрута ни.

Марините, градчетата и Сицилия

Марините по островите бяха гостоприемни. Денонощна охрана ни посрещаше и изпращаше с фенерче до лодката, поставяха ни дървени стълбички, за да се качим на борда. Когато спирахме на буйове, водни таксите ни откарваха до брега.

Старото пристанище на Липари
Старото пристанище на Липари. Снимка Вятър и Вода.

Всяко от градчетата по маршрута ни имаше свое очарование. Липари тънеше в аристократичния разкош на големия столичен град. Панареа имаше характера на курортно бижу с тесните си улички и голф-колички, вместо автомобили. Санта Марина Салина излъчваше атмосферата на малкото провинциално градче. Стромболи ни приличаше на поселище в отдалечен и критичен с условията си остров. Вулкано бе като увеселителен парк, където ефектите от диханието на близкия вулкан, клокочещата кал до плажа и бълбукащите естествени джакузита в морето са просто…истински.

Термален извор на остров Вулкано
Термален извор директно в морето на плажа на остров Вулкано. Снимка Вятър и Вода.

Остров Сицилия като стартова точка ни даде възможност преди или след плаванията да обогатим впечатленията си по вода с такива и от сушата. Разгледахме Таормина, Ното, Рагуза, Модика, Катания, Сиракуза, Палермо, Милацо…

Ако и вие искате да преживеете същото, обадете ни се. Събираме желания и сформираме екипажи за 2023 г.

 

Сподели:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp

Още статии

Корабен дневник

Китоловството на Азорите

Китоловството на Азорите

Повече от 100 години китоловството на Азорите заема важна част от живота на хората тук. Традицията в лова на китове се предава от поколение на

Плаване из азорите

Азорски острови 2022 – представяне

Организираме срещи на живо за представяне на плаванията ни из Азорски острови 2022 г. Каним ви с идеята да направим взимането на решението от ваша