Северни Споради

Северните Споради са островна група, която формира архипелаг като продължение на полуостров Пелион. Определят се като Северни, за да се разграничат от южните си събратя, които се наричат за улеснение – Додеканези.

Групата се състои от над 20 острова, но значимите и населени са Скиатос, Скопелос, Алонисос, Перистера и Скирос. Сравнително голям и популярен е и ненаселеният остров Кира Панагия.

Това са и островите, които са обект на посещение при ветроходните ни плавания из този район на Гърция.

Когато кажем Споради в представата ни изникват поредица от острови, покрити с широколистна и иглолистна растителност – нещо, което е нетипично за островите малко по-на юг, които са голи, каменисти и рядко с ниска храстовидна растителност.

Свързваме ги с фантастични природни форми и красоти, популярни туристически градчета и плажове, разнообразни забележителности, които всеки трябва да посети, щом е избрал този район на Гърция за почивка и за плаване.

Северните Споради са задължителна дестинация за всеки, който е решил да плава из най-атрактивните места за яхтен туризъм в Гърция. Тук ключовата дума е „баланс“.

Умерено силни са ветровете, така необходими за качественото седмично преживяване под ветрила. Спорадите са изложени на сезонните северни и североизточни ветрове „мелтеми“, но не толкова колкото цикладските си събратя малко по на юг. По-близо разположени са до континента и остават малко встрани от основния ветрови поток.

Стратегическото им разположение носи наслада за всяка ветроходна душа, жадуваща да се придвижва на ветрила, като в същото време вятърът не е застрашаващо силен и рядко води до промени в плана.

Балансът се допълва от една страна от места, които с красотата и достъпността си не могат да останат скрити за масовия турист – плажът Лалария, града Скиатос, параклисът, където са снимани кадри от филма Мама Миа, стария град Хора, кацнал на хълм на остров Алонисос и др. В същото време са много дивите и пусти места, които могат да бъдат достигнати само по вода (скритите заливи на необитаемия остров Кира Панагия), където може да се насладите на спокойствие и тишина.

Островите не са много, но близкото им разположение до континента и един до друг правят дестинацията приятна и удобна за планиране на кратки и по-дълги дневни преходи. Местата за приставане са достатъчно и разнообразни, а за любителите на дивите нощувки, възможностите са повече от достатъчни.

Северни Споради

Предстоящи плавания

No data was found