Остров Сао Мигел

Остров Сао Мигел е главният и най-голям остров от Азорите и логично се превръща в идеална отправна или крайна точка към този малък рай насред Атлантика.

Най-големият остров от архипелага е дом на три спящи вулкана.

Вулканичният характер на Сао Мигел се проявява навсякъде, тъй като много от някогашните кратери днес са езера. Можем да се потопим и в топлите, червеникави извори, богати на желязо и със страхотен ефект за тялото.

Тук дивата природа и плажовете с черен пясък се съчетават с архитектура от 16-ти век.

Действащият вулкан край градчето Фурнаш (в буквален превод „печки“) е най-известната фурна на Азорите и буквално може да ни сготви под земята прочутия местен специалитет козидо (cozido). Свинско, пилешко, телешко месо и няколко вида зеленчуци се поставят в големи глинени тенджери. Спускат се с въжета на дълбочина почти метър в специално изкопани за целта ями и се зариват с топлата и влажна почва. Ястието се задушава за няколко часа в горещата земя, след което се сервира в малките местни ресторантчета с азорско вино по избор.

Всъщност долината Фурнаш изцяло е разположена в кратера на вулкан, който за последно изригва през 1630 г. и на дъното й се намира едноименното езеро. За да стигнем до него, ще се разходим сред гейзери и димящи подземни канали, извиращи потоци термални води, вряща кал. Топли минерални води бликат дори от дъното на океана в близкото крайбрежие.

Друго градче, разположено до езеро в кратера на друг вулкан е Сете Ситадес (Седемте града). В селото живеят 40 фамилии и протекционистката местна политика прави почти невъзможно закупуването на имот или заселването на нови жители.

На острова се намира единствената чаена плантация в Европа за дъхав азорски зелен чай. Чаят от плантацията Гореана е световно признат заради отличното си качество. Технологията на чаеното производство от 1883-та година до днес не се е променила особено. Листата се събират ръчно и целият процес на производство се извършва до голяма степен от хора.

Ананасът не случайно е един от символите на Азорите. На Сао Мигел може да посетим плантация за ананаси и да се учудим на сложното отглеждане на този плод, както и да дегустираме конфитюри, ликьори и ракия от ананас.

Къде плаваме в

Остров Сао Мигел

Остров Фаял

Остров Пико

Остров Терсейра

Остров Сао Жорж

Азорски острови

Остров Сао Мигел

Предстоящи плавания

Азори - Сиете ситадес
Азорски острови - плаване на запад
28 май - 7 юни 2022
Азори - Фаял - марина
Азорски острови - плаване на изток
8-18 юни 2022