Остров Сао Жорж

Остров Сао Жорж е наричан „островът на „фажáс“ (ниско място край морето, образувано от срутвания или стичаща се лава). И това не е случайно –  само тук фажас наброяват над 40, като всеки от тях има специфично наименование и характер.

Заради високите скали и труднопроходими плата населението е концентрирано по крайбрежието. Освен с морските деликатеси, жителите на острова са известни и с приготвянето на традиционното сирене и кашкавал в местния кооператив.

Във Фажа дос Вимеш се намира и единствената кафеена плантация в Европа.

Главния град на острова (където акостираме) е гр. Велаш. Местните казват, че тук се намират най-изящните в страната черно-бели мозайки по уличната настилка.

Ще поплуваме в кристалната лагуна на Фажа дош Кубреш и в естествените океански басейни  на Фажа Овидор.

Ще обикаляме острова с кола по стръмен път с шеметни завои. Той се вие по билата на хълмовете и това ще ни позволи да съзерцаваме бреговата линия и океана отвисоко. На колела можем да стигнем дори до най-високата точка на острова – Пико да Есперанца (1058 м), от която се разкриват и останалите два острова от „триъгълника“ – Фаял и Пико.  По пътя може да се отбием и до някоя от старите крепости, защитавали острова от набезите на пирати.

Ще видим автентичните вятърни мелници, които са една от емблемите на острова, и ще изпратим залеза в някое от пристанищните ресторантчета.

Къде плаваме в

Остров Сао Жорж

Остров Фаял

Остров Пико

Остров Терсейра

Остров Сао Мигел

Азорски острови

Остров Сао Жорж

Предстоящи плавания

Азори - Сиете ситадес
Азорски острови - плаване на запад
28 май - 7 юни 2022
Азори - Фаял - марина
Азорски острови - плаване на изток
8-18 юни 2022